La finalul anului trecut, în prezenţa ministrului Mediului, Barna Tánczos, cora România a pus în funcțiune la hipermarketul cora Pantelimon din București prima Stație verde, un program pilot care face parte din angajamentul companiei de promovare a economiei circulare.
Stația verde pusă în funcțiune la hipermarketul cora Pantelimon este rezultatul parteneriatului cora cu două companii cunoscute din zona programelor pentru protejarea mediului: organizaţia de preluare de responsabilităţi a producătorilor Fepra EPR și producătorul de RVM-uri (Reverse Vending Machines) Envipco. Investiția în acest prim proiect este de 100.000 euro.
Responsabilul pentru probleme de mediu al cora România, Emanuel Pârvulescu, a declarat la inaugurarea instalaţiei că prin această iniţiativă „cora încurajează populația să se implice activ în reciclare. Stația verde face acest proces foarte accesibil. Vii la cumpărături la cora și înainte să intri în magazin treci pe la Stația verde aflată în parcare, unde poți introduce în dispozitiv PET-uri, doze de aluminiu, recipiente din sticlă. Este posibilă și reciclarea echipamentelor electrice electrocasnice și a bateriilor. La final este eliberat un tichet valoric care poate fi folosit la cumpărături în toate hipermarketurile cora. Procesul este la început, dar lumea începe să vină să recicleze, ceea ce este îmbucurător. În plus, noi am lansat un proces de educare a angajaților și aceștia își aduc la reciclat propriile deșeuri. Pentru populație este relevantă recompensa, categoric că aceasta este un avantaj, dar sperăm ca în timp reciclarea să devină un obicei“.
„Încă de la înființarea FEPRA, în anul 2016, ne-am implicat activ în proiecte de mediu din dorința de a contribui atât la creșterea țintelor naționale de reciclare, cât și pentru a oferi cetățenilor acces la programe informaționale și operaționale care să-i ajute să adopte un comportament responsabil față de mediul înconjurător. Proiectul «CERRC – Centrul Ecologic de Reciclare, Reutilizare și Colectare», lansat în parteneriat cu cora România și Envipco dă startul unor acțiuni similare pe care ne dorim să le implementăm în cât mai multe astfel de locații, pentru ca cetățenii din București și din întreaga țară să aibă acces la puncte moderne multimaterial de colectare, încurajând astfel comportamentul sustenabil și responsabil al populației. Acest proiect pilot include pe lângă cele mai noi tehnologii și un spațiu educațional menit să încurajeze intercțiunea cu cetățenii și care să spună povestea reciclării pe înțelesul tuturor. Colectarea separată ar trebui să facă parte din rutina de zi cu zi, așa cum au devenit cumpărăturile la supermarket“, a declarat Ionuț Georgescu, directorul general al FEPRA EPR.
Recompensa primită pentru fiecare deșeu reciclat este de 5 bani, iar în cazul echipamentelor electrice de 40 de bani/kg.
Stația verde cora se diferențiază de alte soluții existente pe piață prin faptul că face posibilă și reciclarea echipamentelor electrice uzate (aragaz, uscător de păr, fier de călcat etc.), urmând ca pe viitor să includă și alte fluxuri precum deșeuri textile sau ambalaje reutilizabile.
Obiectiv: colectarea a 12 tone deșeuri/lună
Ţinta lunară de colectare stabilită pentru Stația verde cora este de 12 tone deșeuri sau aproximativ 160.000 de unități.
În perioada iulie – noiembrie 2021 au fost reciclate 320.000 de deșeuri, adică peste 4.500 kg de PETuri, peste 6.000 kg deșeuri din sticlă, peste 900 kg de deșeuri din aluminiu și 300 kg de carton.
Deșeurile sunt predate unui centru autorizat de colectare, de la care sunt direcționate către fabrici specializate pentru a fi reciclate. PET-urile, de exemplu, ajung la Cadelplast (FEPRA Recycling) în Hunedoara sau la Greentech în Buzău, unde sunt transformate în fulgi de pet, apoi la o altă fabrică sunt transformate în granule din care vor fi produse noi recipiente PET.• ecologic