Se spune pe bună dreptate că sticla este ambalajul viitorului, aşa cum a fost şi ambalajul trecutului, pentru că nici un alt ambalaj nu a fost folosit mai mult de-a lungul istoriei omenirii decât sticla.
Cea mai importantă calitate a ambalajului din sticlă este că el poate fi reciclat la infinit. În România însă cea mai mare parte a sticlei de ambalaj este „reciclată“ o singură dată, prin înglobarea ei în beton, bolţari, pavele sau în alte elemente de construcţii din care nu va mai putea fi extrasă vreodată de cineva în vecii vecilor, amin!
Susţinătorii metodei de reciclare a sticlei prin înglobarea ei în betoane, deloc puţini, spun că astfel protejează mediul, pentru că cioburile de sticlă înlocuiesc agregatele naturale pe care le folosesc la prepararea betoanelor, ceea ce poate fi oarecum adevărat.
Mai adevărat este însă că toată această metodă de reciclare, care a luat un avânt uriaş în ultimii ani în România, poată fi asociată cu depozitarea deşeurilor şi în nici un caz cu reciclarea lor. Pentru că un deşeu îngropat în pământ sau înglobat în beton este cam acelaşi lucru. Nici unul, nici altul nu se mai întoarce vreodată în vreun fel în circuitul economic, ci se pierde o dată pentru totdeauna.
Cu toate acestea, în condiţiile în care înglobarea în betoane a sticlei de ambalaj este acceptată în continuare de Ministerul Mediului din România ca metodă de reciclare, aşa-zişii reciclatori-betonişti au încasat anul trecut cam 16 milioane euro, bani plătiţi de producătorii de ambalaje pentru a-şi îndeplini astfel obiectivele de reciclare.
Vă prezentăm în continuare situaţia valorificării ambalajelor din sticlă în anul 2022, din România, şi felul în care acestea au fost reciclate.● Matei Dumitru
Aceasta analiza prezinta o situatie reala a felului in care ambalajele din sticla sunt (ne)reciclate din Romania. Este un semnal de alarma pentru toata lumea, care ar trebui sa se schimbe si sa incepem sa folosim pe deplin toate avantajele reciclarii, pentru a reduce semnificativ impactul pe care il avem asupra mediului. Reciclarea sticlei de ambalaj este un proces economic si ecologic de mare valoare, iar incurajarea producatorilor de a investi in procese de reciclare, mai degraba decat inglobarea sticlei in betoane, ar fi un pas inainte in directia corecta!