Cu toate că premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat în nenumărate rânduri că vom plăti despăgubiri de miliarde de euro în procesul Roșia Montană, dar și că am putea fi obligați să permitem canadienilor să exploateze aurul din munții Apuseni, Tribunalul Internațional de Arbitraj Comercial din Washington a decis altfel, dând dreptate țării noastre. Decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj Comercial este definitivă și executorie și pune capăt astfel unui litigiu ce s-a întins pe o perioadă de nouă ani.
Cu o majoritate de 2 la 1, instanța arbitrală a stabilit nu numai că România nu datorează despăbugiri companiei Gabriel Resources, dar a hotărât că firma canadiană trebuie să plătească României cheltuieli de judecată. Astfel, țara noastră va fi compensată cu 1.437.574,01 USD plus dobândă, pentru cheltuielile arbitrale și despăgubiri pentru costurile de judecată în valoare de 1.154.774,34 euro și 928.641,70 USD, plus dobândă.
Minuta Tribunalului Internațional de Arbitraj Comercial din Washington
„Pentru motivele prezentate mai sus, tribunalul arbitral decide următoarele:
1. Respinge în unanimitate obiecțiile pârâtului cu privire la competența Tribunalului și la admisibilitatea pretențiilor.
2. Cu majoritate:
a. Respinge pretențiile reclamanților pe fond în temeiul TBI Canada-România și în temeiul TBI Regatul Unit-România.
b. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului costurile procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, reprezentată de rata dobânzii la un bon de trezorerie al SUA pe trei luni, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
c. Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30.284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă simplă la o rată fără risc, așa cum este reprezentată de rata dobânzii la un bon al Trezoreriei SUA pe trei luni, începând cu data prezentei hotărâri și până la plata integrală.
d. Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți.“
România s-a aflat în procedură de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munţii Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.
Compania canadiană nu a fost mulțumită cu verdictul Tribunalului Internațional și a declarat că intenționează să-l conteste printr-o cale de atac extraordinară, deoarece decizia a fost luată cu o majoritate de doi la unu și nu în unanimitate.
Victoria de acum se datorează nu celor care conduc România, ci miilor de oameni din țara noastră care au ieșit în stradă protestând împotriva clasei politice corupte care dorea să vândă pe nimic aurul României și să distrugă ireversibil una dintre cele mai frumoase regiuni ale României din munții Apuseni.
Potrivit publicației Adevărul, coordonatoarea echipei de avocați care a câștigat pentru România procesul de miliarde cu Gabriel Resources este prof. univ. dr. Crenguța Leaua, o avocată cu o carieră excepțională, specializată în arbitraj internațional.
Crenguța Leaua a absolvit trei facultăţi: la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (1996), Universitatea Ecologică Bucureşti (1994) şi Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (1997). Este avocat din 1996, iar în 2008 a obţinut doctoratul în drept la Universitatea din Bucureşti.
Crenguța Leaua fost vicepreședinte al Curții Internaționale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membră a Curții (2012-2015) și este în continuare membră a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României (2008-2012). Este absolventă a programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government și din 2007 este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din București. A fost „visiting scholar“ la Columbia Law School (New York) și invitată să susțină prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).
Dar această uriașă victorie nu putea să nu fie umbrită și de astă dată de o altă șmecherie golănească a aceleiași clase politice. Pentru că decizia Tribunalului de la Washington, salutată de unii și contestată de alții, mai are o latură mai puțin cunoscută. Multitudinea de declarații alarmiste din ultimele săptămâni ale premierului Marcel Ciolacu, ministrului de finanțe Marcel Boloș și ale consilierului Victor Ponta, care se pare că știau încă din februarie a.c. că decizia Tribunalului va fi favorabilă României, dar declarau pe toate canalele media că România a pierdut deja procesul, că plata despăgubirilor de 7 miliarde dolari va bloca creșterea pensiilor și va afecta grav deficitul bugetar al României, au avut drept consecinţă creştere valorii acțiunilor companiei Roșia Montană Gold Corporation de la 0,43 dolari canadieni/acţiune în data de 31 ianuarie a.c. la 0,87 dolari canadieni/acţiune pe 8 martie a.c. „În tot acest interval, începând cu 31 ianuarie a.c., valoarea de capitalizare pe bursă a Gabriel Resources aproape s-a dublat de la 335 milioane USD la aproape 600 milioane USD“, potrivit romania.europalibera.org.• Matei Dumitru