Tot mai mulți oameni fug din calea violenței, insecurității alimentare și efectelor schimbărilor climatice. Un raport recent al Agenției ONU pentru refugiați arată că la mijlocul acestui an se înregistrau peste 84 milioane de refugiați, o creștere îngrijorătoare în numai șase luni față de 82,4 milioane persoane raportate în decembrie 2020.
Cele mai multe strămutări au fost provocate de conflicte și au avut loc între granițele aceleiași țări. Restricțiile impuse pentru limitarea extinderii pandemiei au împiedicat accesul azilanților în numeroase zone.
În prima jumătate a anului violențele au forțat aproape 51 milioane de persoane să fugă în alte părți ale țării lor, mai cu seamă în Africa. În Republica Democratică Congo s-au înregistrat 1,3 milioane de strămutări, iar în Etiopia 1,2 milioane. Tot din cauza conflictelor armate numărul strămutărilor a crescut de asemenea în interiorul statelor Myanmar și Afganistan.
În același timp și numărul refugiaților peste hotare a continuat să crească, ajungând la aproape 21 de milioane. Cei mai mulți au plecat din cinci țări: Republica Centrafricană (71.800), Sudanul de Sud (61.700), Siria (38.800), Afganistan (25.200) și Nigeria (20.300).
Un amestec letal de conflicte, COVID-19, sărăcie, insecuritate alimentară și efecte climatice a agravat situația persoanelor strămutate, dintre care cele mai multe și-au găsit adăpost în zone sărace, aflate în curs de dezvoltare. „Comunitățile și zonele cu cele mai puține resurse sunt cele care au cele mai mari dificultăți în a-i proteja pe refugiați și trebuie să fie susținute mai bine de restul comunității internaționale“, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru refugiați Filippo Grandi.• Irina Tomșa