JYSK a anunţat pe 27 ianuarie a.c. că a semnat un parteneriat cu WWF-România. Compania scandinavă s-a angajat să sponsorizeze în următorii trei ani lucrările pe care le va face organizaţia ecologistă în Delta Dunării, la Mahmudia.
Proiectul de reconstrucţie ecologică de la Mahmudia a început cu reconversia a 1.000 hectare de teren agricol în lac, aşa cum era înaintea epocii comuniste. Acum, după cinci ani de la finalizarea lucrărilor hidrotehnice, este nevoie de acţiuni esenţiale pentru refacerea habitatelor: eliminarea speciilor de plante invazive de pe uscat şi din apă, replantarea de sălcii şi plopi acolo unde copacii de odinioară au dispărut şi asigurarea condiţiilor de cuibărire pentru păsări, se precizează într-un comunicat de presă.
Proiectul urmăreşte şi beneficii concrete pentru oameni. „Zona reconstruită, fosta incintă agricolă Carasuhat, a devenit acum un lac ce poate da naştere în următorii ani unor activităţi economice sustenabile noi, în beneficiul naturii şi al comunităţilor locale: ecoturism, birdwatching, pescaturism, utilizarea sustenabilă a stufului în produse meşteşugăreşti. Pentru ca aceste activităţi să poată fi realizate în comunităţile locale, WWF-România şi-a propus realizarea unui model de dezvoltare socioeconomică sustenabilă acceptat de toţi factorii interesaţi“, se mai spune în document. Cu 60 de ani în urmă, 70% din suprafaţa Deltei Dunării a fost transformată din bălţi bogate în peşte în teren agricol, ceea ce a provocat fenomene grave: inundaţii, secetă şi deşertificare, mai scrie sursa citată. Atât ecosistemele acvatice, cât şi comunităţile locale resimt încă efectele ambiţiei regimului comunist de a forţa nu doar creşterea producţiei la hectar, ci şi extinderea cu orice preţ a suprafeţelor cultivate.● Alexandra Popescu