23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  13 centre mari de Colectare cu Aport Voluntar vor fi realizate până la finalul anului 2024 cu bani din PNRR

  Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

  Direcția Generală PNRR din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în colaborare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în Municipiul București (ADIGIDMB) au organizat în data de 31 august 2023 un atelier de lucru privind instrumentarea finanțărilor din fonduri PNRR pentru Centrele Mari de Colectare cu Aport Voluntar (CAV).

  La dezbatere au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR, instituție care gestionează această linie de finanțare, precum și reprezentanți ai primăriilor municipiilor Brașov, Ploiești, Buzău, Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Constanța, Tg. Mureș, ai Consiliului Județean Galați și ai ADI Dolj și București, în calitatea acestora de beneficiari ai respectivei linii de finanțare.

  „Managementul deșeurilor este o preocupare nu doar pentru Ministerului Mediului, ci o temă de interes până la nivelul cancelariei primului ministru. Ne interesează în general modul în care gestionăm deșeurile pentru că, în timp ce am evoluat atât de mult ca țară la atât de multe capitole, din păcate, în ceea ce privește gestionarea deșeurilor suntem înapoiați față de statele membre. Avem cifre rușinoase la capitolele colectare separată, tratare, depozitare, compostare și, din aceste motiv, suntem obiectul unor proceduri de infringement din partea Curții Europene de Justiție.
  Întâlnirea de astăzi este menită să tragă niște concluzii sănătoase, astfel încât după ce vom semna contractele de achiziție pentru CAV-uri, sperăm să fie bine gestionate și să-și atingă obiectivele, pentru că avem nenumărate exemple de investiții în domeniul deșeurilor care nu sunt folosite. Sunt peste o sută de acte normative legate de gestionarea deșeurilor pe care toți primarii din țară ar trebui să le citească. Admițând că este nevoie de o asanare a legislației, avem nevoie și de sistematizarea și de armonizarea practicii. Mi se spune că unii primari au decis că nu sunt interesați de astfel de investiții, însă le atrag atenția că va veni acea zi când nu ne vom mai putea preface că nu știm ceea prevede legislația de mediu“, a subliniat în cadrul întâlnirii Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

  Subiectele discutate au acoperit detalii tehnice precum arhitectura viitoarelor CAV-uri, echipamente, fluxuri tehnologice, strategii de finanțare și managementul proiectelor, operaționalizarea și eficientizarea centrelor.

  O problemă generală subliniată de participanții la atelierul de lucru este obținerea avizelor necesare pentru construcția centrelor de colectare, precum și termenele foarte scurte pentru implementarea proiectelor. O concluzie importantă a fost și nevoia de a avea prin intermendiul CAV-urilor un instrument suplimentar pentru o colectare cât mai mare, astfel încât acestea să completeze în mod fericit managementul integrat al deșeurilor. În acest sens, s-a subliniat nevoia de a clarifica categoriile colectate prin CAV-uri și cantitățile aferente fiecărei categorii.

  atelier CAV facebook2
  Sursa foto: Facebook/Ministerul Mediului

  „Îi vom sprijini pe toți cei care vor dori să dezvolte un proiect bun în oricare dintre direcțiile de colectare, sortare, compostare, tratare. Este absolut necesar ca înființarea CAV-urilor să fie însoțită de o informare eficientă a cetățenilor care vor aduce deșeurile la centrele de colectare, astfel încât aceștia să știe ce deșeuri pot aduce și în ce formă“, a arătat Mihaela Frăsineanu, consilier de stat la Cancelaria Primului Ministru.

  Toți participanții au subliniat că este foarte important ca banii din PNRR să fie cheltuiți în vederea generării infrastructurii necesare pentru gestionarea eficientă a deșeurilor, iar întâlnirile dintre ministere, UAT-uri și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară să continue și să fie extinse și către alte instituții implicate, pentru a clarifica aspectele tehnice și fluxul de proceduri.

  „Pentru cetățenii din Bucureşti şi Ilfov este foarte important să aibă la dispoziție soluții moderne şi convenabile pentre deşeurile lor. Un Centru cu Aport Voluntar destinat gestionării deşeurilor voluminoase, a celor din construcții şi demolări şi a biodeşeurilor compostabile este una dintre aceste soluții iar, acum, prin PNRR, avem resurse financiare să îl înființăm. Mulțumim colegilor din minister şi din țară pentru schimbul foarte valoros de experiență pe care l-am demarat astăzi, privind finanțarea CAV-urilor destinate marilor aglomerări urbane“, a declarat Dragoş Iordache, directorul executiv al ADI Deşeuri Bucureşti.• ecologic