22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  90% din ambalajele puse pe piaţă ar trebui colectate separat
  până în 2029!

  Sursa foto: Parlamentul European

  Parlamentul European a adoptat poziția cu privire la noile norme UE privind ambalajele, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclarea. Eurodeputații au adoptat raportul (https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0319_RO.html), care constituie mandatul Parlamentului pentru negocierile cu guvernele UE, cu 426 voturi pentru, 125 împotrivă și 74 abțineri.

  Deputații doresc ca țările Uniunii Europene să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029. Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), deputații doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

  Deputații doresc interzicerea vânzării pungilor din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente vândute în vrac, pentru a preveni risipa de alimente. Aceștia au propus și restricționarea utilizării anumitor formate de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

  Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății eurodeputaţii au propus interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile“ (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

  O altă propunere este clarificarea cerințelor privind reutilizarea sau reumplerea ambalajelor. Distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet care activează în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, ar putea fi obligați să ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriile recipiente. Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, de exemplu pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

  Frederique Ries sursa foto Renew Europe site
  Raportoarea Frédérique Ries
  Sursa foto: Renew Europe

  Referindu-se la votul din Parlamentul European, raportoarea Frédérique Ries (Renew, Belgia) a declarat: „Evenimentele recente din Europa, în special din Belgia, privind poluarea apei cu substanțe chimice PFAS, demonstrează nevoia urgentă de acțiune. Votând interzicerea poluanților indestructibili în ambalajele alimentare, Parlamentul European a arătat că încearcă să protejeze sănătatea cetățenilor europeni. În ceea ce privește materialele plastice, contractul a fost îndeplinit, deoarece raportul legislativ abordează esența problemei prin stabilirea unor obiective mai stricte de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic. Din păcate, în ceea ce privește economia circulară și, în special, prevenirea, rezultatul votului în plen nu este atât de pozitiv … Dintre cele 3R (reducere, reutilizare, reciclare), numai reciclarea a scăpat nevătămată. Sfârșitul ambalajelor aruncate imediat la gunoi este încă departe!“• ecologic

  Newsletter Ecologic