Pe 20 noiembrie a.c., Consiliul European a amânat din nou cu 12 luni aplicarea Regulamentului UE privind defrișările. Consiliul consideră că aceasta este cea mai bună cale de urmat în vederea asigurării securității juridice pentru toate părțile interesate.
Această amânare va permite țărilor terțe, statelor membre, operatorilor și comercianților să fie pe deplin pregătiți în ceea ce privește obligațiile lor de diligență necesară, și anume să se asigure că anumite produse de bază și alte produse vândute în UE sau exportate din UE nu implică defrișări. Printre acestea se numără produsele de origine bovină sau pe bază de lemn, cacao, soia, palmier pentru ulei, cafea, cauciuc și unele dintre produsele lor derivate.
Mai mult timp pentru o mai bună pregătire în vederea punerii în aplicare
Regulamentul privind defrișările este deja în vigoare din data de 29 iunie 2023, iar dispozițiile sale se vor aplica începând cu 30 decembrie 2024. Consiliul a fost de acord cu propunerea Comisiei Europene de a amâna cu un an data de aplicare a regulamentului.
Acest lucru ar oferi securitate juridică, previzibilitate și suficient timp pentru o punere în aplicare efectivă și fără probleme a normelor, inclusiv instituirea deplină a unor sisteme de diligență necesară care să acopere toate produsele de bază și alte produse relevante. Aceste sisteme de diligență necesară includ identificarea riscurilor de defrișare în lanțurile de aprovizionare, precum și măsuri de monitorizare și raportare pentru a dovedi conformitatea cu normele UE.
Menținerea obiectivului „zero defrișări“
Modificarea specifică nu va afecta fondul normelor deja existente, și anume de a reduce la minimum contribuția UE la defrișări și la degradarea pădurilor la nivel mondial, prin autorizarea introducerii pe piața UE sau a exportului din UE numai a produselor care nu implică defrișări. Produsele care nu implică defrișări sunt acele produse care au fost fabricate pe terenuri neasociate cu defrișări sau degradarea pădurilor după 31 decembrie 2020.
Consiliul va informa Parlamentul European cu privire la această poziție în vederea începerii negocierilor. Se urmărește adoptarea în mod formal a regulamentului de ambii colegiuitori și publicarea acestuia în Jurnalul Oficial al UE, astfel încât să poată intra în vigoare până la sfârșitul anului.
Principalul factor determinant al defrișărilor și al degradării pădurilor la nivel mondial este extinderea terenurilor agricole, care este asociată cu producția produselor de bază incluse în domeniul de aplicare al regulamentului. Întrucât este un consumator important de astfel de produse de bază, UE își poate reduce contribuția la defrișări și degradarea pădurilor la nivel mondial asigurându-se că aceste produse și lanțurile de aprovizionare aferente nu implică defrișări.
Regulamentul privind defrișările a fost adoptat în 2023 și stabilește norme pentru asigurarea faptului că produsele derivate din anumite produse de bază (și anume cafea, cacao, palmier pentru ulei, soia, produse de origine bovină, cauciuc și lemn), care sunt introduse pe piața UE sau exportate din UE, nu au cauzat defrișări sau degradarea pădurilor în timpul producției lor, au fost produse în conformitate cu legislația relevantă a țării de producție și fac obiectul unei declarații privind diligența necesară.
Comisia Europeană a prezentat propunerea sa de amânare a datei de aplicare a Regulamentului privind defrișările ca răspuns la preocupările exprimate de statele membre, de țările terțe, de comercianți și de operatori cu privire la faptul că există riscul ca aceștia să nu fie în măsură să respecte pe deplin normele până la 31 decembrie 2024.• ecologic