Comisia Europeană a anunțat pe 2 decembrie a.c. că a plătit prima tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de 1,85 miliarde euro, parte din prefinațarea de 3,79 miliarde euro acordată României pentru acest an.
PNRR este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți în Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și concomitent să urmărească prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creșterea inteligentă, coeziunea socială și teritorială, sănătatea și reziliența economică, socială și instituțională, politicile pentru generația următoare, copii și tineri.
România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a cărei accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane, din care 5 au fost îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare. Banii din PNRR se acordă în tranșe bianuale, în funcție de îndeplinirea obiectivelor (jaloane și ținte). În total, sunt 507 de jaloane și ținte care trebuie îndeplinite până la 31 august 2026.• ecologic