Educația copiilor în spiritul protejării mediului înconjurător este un subiect care implică nu numai cadrele didactice, ci mai nou și unele instituții de mediu din România. Județul Buzău este cunoscut ca fiind un centru al educației ecologice prin prezența aici a celui mai mare reciclator din România, Green Group, dar și datorită implicării Agenției Județene de Protecția Mediului în programe educative.• ecologic
Pentru a-i face pe copii să înțeleagă că protecția mediului nu înseamnă doar curățenie, colectare separată a deșeurilor și reciclare, o echipă a Agenției de Protecția Mediului (APM) Buzău a organizat pe 22 martie a.c. pentru elevii care fac parte din „Comitetul Eco Școala“ al Colegiului Național Spiru Haret o vizită la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului, una dintre cele 37 de stații ale Rețelei Naționale de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) și la Stația automată de monitorizare a debitului gamma în aer, care este una dintre cele 88 de astfel de stații cuprinse în Sistemul Național de Avertizare/Alarmare pentru Radioactivitatea Mediului (SNAARM). Elevilor li s-a explicat care pot fi sursele acestor radiații, cât de periculoase sunt ele pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor, cum se face monitorizarea lor riguroasă și cât de necesară este.
„În data de 22 martie sărbătorim Ziua Apei și am dorit să marcăm această zi prin invitarea elevilor la APM Buzău, la stația care monitorizează radioactivitatea apelor, respectiv radioactivitatea apei de suprafață din râul Buzău, de unde noi prelevăm probe zilnice de apă și efectuăm măsurări imediate și măsurări întârziate (la cinci zile de la prelevarea probei)“, a declarat Mădălina Elena Ion, directorul executiv al APM Buzău.
În aceeași zi, la sediul instituției de mediu au fost premiați toți elevii participanți la campania „Mai multă culoare“ inițiată de APM Buzău, în cadrul căreia elevii Colegiului Pedagogic Spiru Haret au realizat 109 de desene inspirate din culorile naturii. În afară de diplome, elevii au primit și exemplare din ultimele numere ale revistei ecologic.
Pe 23 martie elevii au vizitat stația de tratare a apei, unde reprezentanții Companiei de Apă le-au prezentat instalația modernă care asigură alimentarea cu apă potabilă a orașului Buzău.
Pentru a celebra împlinirea a 33 de ani de la înființarea Agenției pentru Protecția Mediului Buzău, angajații Agenției au plantat împreună cu elevii 33 de puieți de frasin și stejar roșu în curțile unor școli și grădinițe cu care instituția a încheiat acorduri de colaborare și parteneriate pentru derularea unor proiecte de educație pentru mediu (Grădinița cu program prelungit nr. 3, Grădinița Bobocei din Micro III, Școala Nicolae Titulescu, Colegiul Național Spiru Haret, Școala Gimnazială nr. 11, Școala Gimnazială Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu, Liceul Agricol, Grădinița cu program prelungit nr. 1, Liceul Alexandru Vlahuță din Râmnicu Sărat, Liceul Ștefan cel Mare, Școala Gimnazială Găvănești și Școala Gimnazială Dâmbroca). Evenimentul a beneficiat de sprijinul Direcției Silvice Buzău și s-a înscris în acțiunile derulate cu ocazia sărbătoririi Lunii Pădurii 2022 (15 martie – 15 aprilie).