Pentru majoritatea ţărilor europene colectarea deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) reprezintă o problemă din ce în ce mai mare. Iar rezolvarea acestei probleme nu este lăsată doar în seama producătorilor sau a organizațiilor de transfer de responsabilitate, cum se întâmplă în România. În data de 28 decembrie a anului trecut Guvernul Marii Britanii a lansat o campanie publică la nivel național pentru promovarea „planurilor de stimulare a reciclării deșeurilor electrice și electronice“. Anunțul a fost difuzat de BBC Radio 4, BBC News, The Guardian, The Daily Telegraph, Daily Mirror și The Daily Mail.
„În fiecare an milioane de aparate electrice de uz casnic din Marea Britanie ajung la coș, în loc ca ele să fie reciclate sau reutilizate corect. Aceasta este o risipă totală a resurselor noastre naturale și ea trebuie să înceteze. Cu toții avem undeva un sertar de tehnologie veche cu care nu știm ce să facem. Propunerile guvernului vor asigura că aceste gadget-uri sunt ușor de eliminat fără a fi nevoie de o deplasare la punctele de colectare locale“, a fost mesajul transmis de Robbie Moore, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru de Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale din Marea Britanie.
Conform unui studiu comandat de DEFRA (Department for Environment Food & Rural Affairs) în Marea Britanie aproximativ 155.000 tone de aparate electrice de uz casnice mici cum ar fi cablurile, prăjitoarele de pâine, ibricurile și uneltele electrice sunt aruncate în mod greșit la coșul de gunoi în fiecare an. Reformele propuse vor face mai ușor pentru oameni și întreprinderi să predea pentru a fi reciclate vechile dispozitive electrice, atât pe cele mari, cât și pe cele mici, producătorii și comercianții cu amănuntul fiind responsabili pentru reciclarea acestora. Marii comercianți vor fi obligați să preia aparatura veche de la cetățeni fără ca aceștia să fie nevoiți să cumpere alte produse noi.
O mare problemă de mediu o reprezintă în Marea Britanie țigările electronice, aparatele de vaping. „Acestea conțin baterii din ce în ce mai puternice și, atunci când nu sunt reciclate corespunzător, sunt responsabile pentru sute de incendii grave în fiecare an, așa că sperăm că oferirea unor servicii de colectare de la domiciliu, convenabile și extinse a acestor dispozitive va inversa tendința de creștere a incendiilor produse de baterii“, a declarat Jacob Hayler, directorul executiv al Asociației pentru Servicii de Mediu.• ecologic