23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

    China interzice importurile la toate deşeurile solide

    China va interzice din 1 ianuarie 2021 şi importul ultimelor tipuri de deşeuri solide permise în prezent. Este ultima etapă a politicii iniţiate acum trei ani, de a nu mai accepta deşeuri de peste graniţă.

    Cândva destinaţia predilectă a firmelor de reciclare europene şi americane, China a provocat în ultima vreme o serie de cutremure pe piaţa deşeurilor prin impunerea unor restricţii tot mai severe. Din ianuarie 2018 guvernul a început să limiteze progresiv importurile la diferite tipuri de deşeuri, de la cele din plastic la piese auto uzate, hârtie, textile, metale şi lemn. La sfârşitul lunii noiembrie a.c. agenţia oficială de presă Xinhua, citată de AFP, a anunţat că un ordin emis de Ministerul Mediului, Ministerul Comerţului şi Administraţia generală a vămilor din China prevede că de la 1 ianuarie 2021 “orice import de deşeuri solide, indiferent prin ce mijloc” va fi interzis.

    Guvernul de la Beijing a început în anii ‘80 să importe din ţările bogate deşeuri pe care companiile locale le curăţau şi le transformau în materii prime pentru fabricile chineze. Timp de câteva decenii ţara a fost cel mai mare importator mondial, dar în ultimii ani a acceptat cantităţi tot mai reduse: 22,63 milioane tone în 2018 şi 13,48 milioane tone în 2019, a scris economica.net.● Irina Tomşa

    Newsletter Ecologic