Producătorii de Echipamente Electrice și Electronice (EEE) ce se numără printre clienții Asociației RESPO DEEE nu vor fi deloc afectați de starea de insolvență, susțin reprezentanții RESPO DEEE, care precizează că organizația își desfăsoara activitatea în condiții normale.
Reamintim că Asociația RESPO DEEE a depus o cerere de deschidere a procedurii insolvenței în formă generală, care a fost admisă de către instanță la finalul lunii noiembrie 2023, fără a fi ridicat însă dreptul de administrare al președintelui Consiliului Director.
„Totul este «business as usual» în cadrul Asociației noastre. Starea de insolvență pentru Asociația Respo DEEE nu aduce restricții pentru funcţionarea în condiții normale în piața din România și nici nu aduce posibilitatea de a se calcula retroactiv penalități sau amenzi pentru producătorii care au contract cu noi. Conform legislației în vigoare la acest moment, producătorii nu au cum să fie penalizați din cauza neatingerii țintei minime de colectare sau de tratare de către OTR-ul cu care au contract. În paralel, ne-am angajat într-o luptă grea împotriva unei legislații ineficiente și a unui sistem care încurajează frauda în locul unor afaceri legale și transparente“, a declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.
Insolvența a survenit pentru că Asociația RESPO DEEE a fost penalizată cu o sumă colosală, dublă față de cifra de afaceri, pentru neîndeplinirea țintelor de colectare, obiectiv care însă nu a putut fi atins din motive obiective și independente de eforturile depuse. Încă din anul 2022, Asociația RESPO DEEE a făcut foarte multe demersuri de conștientizare asupra autorităților competente în ceea ce privește ineficiența legislației din domeniu, a faptului că această cotă de 65% este imposibil de atins chiar de către cele mai dezvoltate țări din Europa. S-au contestat penalitățile aferente ca neavând nicio bază și nicio justificare reală și s-a atras atenția asupra faptului că aplicarea acestei legi încurajează frauda din domeniu și va duce la falimentul OTR-urilor ce activează pe această piață.
„Pentru că nu am dorit să participăm la sistemul de fraudă din sistem și nu am atins țintele minime de colectare, am fost amendați de către AFM cu toate că volumul de 30.000 tone de fraudă a fost recunoscut de autorități în mod public în cadrul unei ședinte de dezbatere a modificării OUG nr. 5/2015. Trebuie spus că în România sunt multe OTR care susțin că au depășit ținta minimă de colectare, deși ea nu se poate realiza în condițiile actuale din piață“, a mai declarat Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.
Mai mult, legislația din domeniu este în continuă schimbare, iar anul 2024 va aduce modificări la OUG nr. 5/2025 în condiții care se anunță a fi favorabile Asociației RESPO DEEE. „Modificarea OUG nr. 5/2015 se va aproba în Parlament în luna februarie, iar Asociația noastră îndeplinește multe dintre condițiile impuse de noua legislație, ceea ce crează mari premise pentru a rămâne în continuare pe piață. Mai mult, noua legislaţie va impune cel mai probabil și sancțiuni în sarcina producătorilor, despre care în acest moment nu se cunosc amănunte. Recomandăm așadar producătorilor să nu facă modificări ale situațiilor contractuale actuale, cel puțin până la momentul publicării noii legi în Monitorul Oficial, când vom ști în mod categoric cadrul legislativ care va guverna domeniul DEEE de acum înainte“, a adăugat Cristian Pocol.• Asociația RESPO DEEE