22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Inteligența artificială versus bunul-simț. Ce ne învață cel mai amplu târg de tehnologie din lume

  Televizoare pliabile, imprimante care vopsesc părul, drone care transportă persoane, roboți inediți, dispozitive medicale care pot fi folosite acasă și care ar putea revoluționa sistemul de sănătate sunt numai câteva dintre inovațiile prezentate la începutul acestui an la CES Las Vegas, cel mai amplu târg de tehnologie din lume.• ENVIRON

  Viitorul înseamnă tehnologie, inteligență artificială, roboți, automatizări, timp economisit, nivel înalt de confort și chiar o speranță de viață mai mare. Însă pe măsură ce folosim din ce în ce mai multă tehnologie în viața de zi cu zi, adâncim o veche problemă care ne pune deja în pericol sănătatea și afectează mediul înconjurător: cea a deșeurilor electrice.
  Deșeurile de echipamente electrice și electronice – pe scurt, DEEE-urile – reprezintă fluxul de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume. În fiecare an omenirea generează 50 milioane tone deșeuri electrice, adică aproximativ 7 kilograme per locuitor.

  Inteligența artificială versus bunul-simț

  Ne folosim de aparatele electrice în fiecare moment al zilei, uneori chiar fără conștientizăm că facem asta. Electric a devenit sinonim cu ușor, confortabil și practic, fiindcă pentru aproape orice puteam face altădată manual astăzi există un aparat sau un robot care ne preia efortul.
  Viteza cu care se inovează este adesea peste imaginația utilizatorilor, iar fiecare companie mizează pe îmbunătățiri periodice până la punctul în care efortul uman se reduce la minimum sau dispare.
  Într-un astfel de scenariu singura responsabilitate care ne mai revine este ca atunci când scoatem din uz echipamentele nefuncționale sau nefolosite să le predăm în punctele speciale de colectare pentru a fi reciclate. Din păcate, statistici-le la nivel global arată că nu prea facem acest lucru.

  Doar 20% din deșeurile electrice generate sunt colectate și reciclate, restul (aproximativ 40 milioane tone) fiind depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform. Reciclarea DEEE-urilor contribuie la recuperarea unor resurse valoroase (aur, cupru, aluminiu ș.a.) și totodată ne protejează de substanțe periculoase precum plumbul, cromul, mercurul, substanțele ignifuge și chimice (beriliu) dăunătoare pentru apă, aer și sol.
  „Creștem calitatea vieții cu cele mai noi și inteligente echipamente electrice, dar pierdem din vedere că nu putem vorbi despre o viață bună într-un mediu toxic, poluat. Interacțiunea cu dispozitivele este atât de facilă încât printr-un simplu clic putem comunica instant cu aparatele noastre smart.
  Controlăm echipamentele electrice de la distanță și totuși uneori ne e greu să facem niște lucruri de bun-simț cum ar fi gestionarea aparatelor la finalul ciclului de viață și predarea lor la un punct de colectare. Este important să înțelegem că dincolo de orice conexiune inteligentă pe care o avem cu aparatele din casele noastre, conexiunea cu natura este vitală.
  Nu putem trăi bine fără aer, apă și pământ curate, indiferent câte purificatoare și filtre electrice vom folosi“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației ENVIRON.
  Beneficiile progresului tehnologic sunt de necontestat, însă discrepanța între cât consumăm și cât reciclăm este foarte mare, indiferent despre ce categorie de deșeuri vorbim. Nevoia noastră de inovație depășește capacitatea naturii de a produce noi resurse, o dovadă fiind faptul că în fiecare an „reușim“ să consumăm din ce în ce mai devreme resursele biologice pe care Pământul le poate genera pentru un an. Earth Overshoot Day sau Ziua Depășirii va fi atinsă anul acesta pe 27 iulie, moment din care vom începe să trăim pe datorie ecologică și să folosim din resursele anilor următori, așa cum am tot făcut-o în ultimii 30 de ani.
  Din păcate, indiferent cât de impresionant este progresul, o funcție prin care aceste aparate să se recicleze singure nu există încă. Avem însă acces la informații și soluții prin care reciclarea deșeurilor electrice poate deveni mai ușoară.
  Asociația ENVIRON, una dintre primele organizații colective de transfer responsabilitate din România, a folosit tehnologia pentru a crea o aplicație mobilă care să îi ghideze pe oameni către cel mai apropiat punct de colectare, o hartă interactivă care integrează punctele naționale de colectare a deșeurilor electrice și bateriilor uzate. Din 2016 aplicația Unde Reciclăm îi îndrumă pe românii care vor să recicleze spre cel mai apropiat punct de colectare și oferă o soluție practică pentru scuza „aș recicla, dar nu am/nu știu unde“. De asemenea, cei interesați să organizeze un punct de colectare a aparatelor electrice mici acasă sau la birou pot solicita gratuit un recipient de colectare pe adresa office@environ.ro sau telefonic la 031.827.0000.

  2 recicleaza acum ai unde 220 x 290 mm

  Newsletter Ecologic