Este timpul să ne facem o rutină din a nu mai arunca telefoane, computere perimate sau electrocasnice la pubelă. Este o practică periculoasă, dăunătoare mediului şi sănătăţii umane. De aceea Asociaţia Respo DEEE s-a angajat în această toamnă într-o campanie de colectare corectă a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din ţară. Sub sloganul “Spune NU risipei!”, Asociaţia Respo DEEE împreună cu autorităţile locale şi compania de salubritate Brai Cata au colectat în august şi septembrie a.c. DEEE din judeţele Alba şi Vâlcea.●
Românii şi-au făcut curat prin gospodării, renunţând la echipamentele vechi – de la frigidere şi aragazuri până la televizoare cu tub catodic şi calculatoare din primele generaţii – conştienţi de riscul la care se expun dacă nu reciclează corect deşeurile de echipamente electrice şi electronice, care nu trebuie să ajungă în groapa de gunoi.

Echipele au fost solicitate prin apel la un număr TelVerde special alocat şi astfel am reuşit să colectăm într-un timp record cantităţi importante de echipamente care au plecat în siguranţă spre reciclare. Locuitorii din Călimăneşti şi Budeşti au avut la dispoziţie intervale orare în aceeaşi zi pentru a colecta deşeurile de echipamente electrice şi electronice de reciclat în puncte special desemnate, iar astfel acţiunea s-a desfăşurat rapid şi eficient.
Ne-a încântat promptitudinea oamenilor care s-au dovedit responsabili şi au fost extrem de receptivi la ideea de colectare a acestor deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Faptul că au adus din proprie iniţiativă aparatura defectă de acasă ne dovedeşte că mergem în direcţia bună cu aceste campanii.
“Am lansat campania de sensibilizare a publicului şi de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice «Spune NU risipei!», pe care intenţionăm să o continuăm şi în 2021. Căutăm să reducem cat mai mult riscul ca aceste deşeuri de echipamente electrice şi electronice să ajungă alături de deşeuri menajere în procese de reciclare necorespunzătoare”, a explicat Cristian Pocol, preşedintele Asociaţiei Respo DEEE.
Strategia va fi activată pe viitor în mai multe comunităţi locale din România unde Asociaţia Respo DEEE intenţionează să împărtăşească cele mai bune practici de colectare şi să ajute la dezvoltarea unor metode eficiente de strângere a acestor deşeuri de echipamente electrice şi electronice într-o manieră corectă.
Îndemnăm unităţile administrativ-teritoriale şi societăţile autorizate pentru activităţi de colectare DEEE care doresc să dezvolte astfel de campanii să ne contacteze cu încredere pentru a colabora. O pot face online pe respo.ro/solicitare-colectare-deee. Procedura de lucru este una extrem de simplă: unitatea administrativ-teritorială completează un protocol de colaborare cu Asociaţia Respo DEEE, iar de restul ne ocupăm noi.

Pentru cei interesaţi în obţinerea de recipiente de colectare, pe respo.ro am creat o zonă special dedicată. Cei interesaţi trebuie doar să solicite recipientul de care au nevoie pe respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare, unde pot găsi o gamă foarte variată de cutii şi containere.
Asociaţia Respo DEEE îşi propune să se implice în organizarea de activităţi de educare şi conştientizare în mod constant, fiind deschisă la colaborări pentru acţiuni şi campanii pe această temă. Cei interesaţi pot să ne contacteze la adresa de e-mail office@respo.ro. Între timp, pe cei dornici să fie la curent cu noutăţile industriei DEEE îi invităm la lectură pe blogul nostru: respo.ro/blog.●
Dana Vasile,PR Manager Asociaţia Respo DEEE