Timp de peste 10 ani în sute de școli din toată țara s-au așezat la linia de start a Olimpiadei Deșeurilor – o campanie de conștientizare și colectare organizată an de an de RLG REBAT România – mii de copii dornici de succese în domeniul educației și reciclării. Alături de profesorii lor, de părinți și de mulți parteneri care ne-au fost aproape, am reușit să creăm obiceiul de a colecta selectiv deșeuri de baterii și acumulatori în școală, dar și să ducem acest mesaj în familii și în colectivitate.• RLG REBAT România
„Cu fiecare baterie trimisă la reciclat, mediul este mai curat!“, cu acest slogan am colectat mii de kilograme de baterii și acumulatori alături de copii care au învățat despre #ecoresponsabilitate, despre poluarea pe care o produc aceste deșeuri și despre riscurile asupra sănătății noastre, a florei, a faunei, a apelor sau a solului.
Proiectul a pornit la drum acum 12 ani în 218 clase din județul Constanța. Doi ani mai târziu, datorită succesului și rezultatelor campaniei „Olimpiada Deşeurilor“, RLG REBAT a obținut acordul Ministerului Educației și Cercetării Științifice să desfășoare această campanie în multe județe din țară, astfel că s-au înscris sute de unități de învățământ din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș și Vâlcea, acord ce a fost reînnoit de atunci an de an.
Misiunea campaniei, aceea de a promova comportamentul responsabil față de mediu și de conștientizare în rândul copiilor și tinerilor a importanței colectării și reciclării deșeurilor de baterii și acumulatori, devenea treptat o datorie asumată de toți profesorii participanți și mai ales de copiii implicați în această cursă a colectării selective. Am învățat să colectăm împreună, folosind cutii speciale de colectare a bateriilor în toate școlile, liceele și gradinițele înscrise în campanie.
În anul 2017 ni s-a alăturat și Municipiul București, iar echipa noastră a început să participe cu diferite activități în cadrul programului Săptămâna Altfel, pentru a interacționa direct cu elevii și a-i implica în diferite întreceri, concursuri sau jocuri, pe măsura vârstei și puterilor fiecăruia. În cadrul acestor acțiuni, copiii au învățat prin joc importanța reciclării deșeurilor periculoase pentru mediu.
Pe tot parcusul acestui drum ne-au fost mereu parteneri și susținători Inspectoratele Școlare Locale, Garda de Mediu, Agențiile locale pentru Protecția Mediului, companii, autorități locale și diferite ONGuri.
„Interesul unităților de învățământ pentru proiectul Olimpiada Deșeurilor a fost mereu unul semnificativ și s-a concretizat prin diverse acțiuni la nivelul grupelor de copii din grădinițe și al claselor din școlile înscrise. Implicarea lor și rezultatele obținute ne motivează să mergem cu entuziasm mai departe în acest program eco-educativ“, a declarat Floriana Constantinescu, Team Leader Operational Manager RLG România
An de an, momentul de final al fiecărei ediții a fost plin de emoții și încununat de bucuria unei noi reușite. Tocmai am încheiat premierea unităților de învățământ din diferite județe ale țării care au participat în 2023 la campanie. Printre premianții cu cele mai bune rezultate se află elevii de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Pitești, care fac parte din topul celor mai perfomanți participanți de-a lungul anilor la Olimpiada Deșeurilor.
Un mare „BRAVO!“ tuturor celor care sunt #ecoresponsabili și care se implică alături de RLG în colectarea separată a deșeurilor! Ne revedem în toamnă cu o nouă provocare!