Să fii fermier înseamnă mai mult decât să lucrezi pământul, este deopotrivă ştiinţă şi artă. Arta de a utiliza eficient resursele şi ştiinţa de a cultiva plantele. O parte importantă din ştiinţă, pe lângă aceea de a selecta cele mai bune soiuri şi cei mai buni hibrizi, o reprezintă alegerea produselor de protecţia plantelor necesare pentru a proteja culturile de atacul bolilor, dăunătorilor şi buruienilor. Această activitate este generatoare de deşeuri.●
Evoluţia programului SCAPA al AIPROM
Produsele de protecţia plantelor sunt ambalate corespunzător pentru a proteja utilizatorul şi mediul înconjurător, însă după efectuarea tratamentelor rezultă o cantitate importantă de ambalaje din plastic, metal sau hârtie care pot fi recuperate şi reciclate în anumite condiţii prin programul SCAPA al AIPROM (Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelor din România).
Istoria SCAPA începe acum 13 ani, când, din dorinţa de a proteja mediul şi de a identifica o soluţie viabilă pentru recuperarea ambalajelor produselor de protecţia plantelor puse în piaţă, membrii AIPROM au gândit un program de colectare pentru acest tip de ambalaje. Fără o experienţă anterioară în această zonă şi fără alte exemple de bune practici din alte industrii, AIPROM s-a consultat cu un specialist din Polonia unde funcţiona deja un astfel de sistem. După aceste discuţii, în perioada 2006-2007 asociaţia industriei de protecţia plantelor a demarat programul pilot SCAPA care a fost extins la nivel naţional începând cu anul 2008.
În 2007 SCAPA a debutat cu câteva centre de colectare care au fost puse la dispoziţie de către membrii asociaţiei. În aceste centre fermierii puteau preda cantităţile de ambalaje din fermă rezultate în urma aplicării tratamentelor fitosanitare.
A fost un proiect de pionierat în România. Nu ştim dacă exista una sau două industrii care să fi avut determinarea să pună la punct un sistem naţional de colectare a ambalajelor. Discuţiile iniţiale au început în 2006. Pentru că erau multe întrebări la care nu erau răspunsuri, am învăţat de la Asociaţia industriei de protecţia plantelor din Polonia şi am obţinut acordul Adunării Generale pentru a derula proiectul. S-a început cu un proiect pilot pentru a testa conceptul în România.
Urmând modelul unor programe similare care funcţionau în alte ţări europene, Asociaţia AIPROM a gândit şi implementat un proiect care să colecteze ambalajele de pesticide într-un mod organizat. Am căutat soluţii deja existente la nivel european. Trebuie să se ştie faptul că firmele producătoare şi distribuitoare de produse pentru protecţia plantelor au grijă şi de mediu. Astăzi sistemul SCAPA este susţinut financiar de 18 companii din industrie şi avem peste 70 de centre de colectare distribuite în toată ţara. Anual avem două campanii mari de colectare în intervalele: mai-iulie şi octombrie-decembrie. Programul SCAPA este GRATUIT pentru fermieri.
Sprijinul oferit de către autorităţi prin introducerea în legislaţia naţională (OUG 41/22.08.2007) a obligativităţii utilizatorilor de pesticide de a efectua tripla clătire a ambalajelor a reprezentat un alt punct important în evoluţia proiectului SCAPA. Acest lucru a permis transformarea proiectului dintr-un program pilot, în unul implementat la nivel naţional.
Spiritul de colaborare şi angajament al tuturor participanţilor şi a celor care influenţează sistemul, începând cu autorităţile, cu partenerii din sistemul de distribuţie, fermierii, membrii asociaţiei şi personalul executiv al AIPROM a fost impresionant de la început. Noi, la AIPROM, am încercat mereu să facem lucrurile mai bine, să fim mai eficienţi, să reuşim să fim mai aproape de fermieri şi să facem centrele de colectare să funcţioneze mai bine. În acest moment putem spune că SCAPA nu mai este de mult un simplu proiect, SCAPA a intrat în „ADN-ul“ industriei noastre, este ceva ce facem în mod natural şi depunem eforturi să fim din ce în ce mai buni, să colectăm mai mult şi să fim eficienţi. Pentru noi SCAPA este o experienţă extraordinară.
În cei 13 ani de activitate, AIPROM a dobândit experienţa necesară şi poate reprezenta un model pentru alte industrii conexe în ceea ce priveşte implementarea unui sistem de colectare a deşeurilor de ambalaje.
Primul operator al programului SCAPA a fost RIGK România. În perioada 2008-2017, RIGK România a implementat şi a dezvoltat la nivel naţional sistemul de colectare şi valorificare a deşeurilor provenite de la produsele de protecţia plantelor – SCAPA.
Datorită transformărilor apărute în mecanismul de colectare şi a reciclării ambalajelor de pesticide, dar şi pentru că cerinţele privind reciclarea acestor ambalaje s-au schimbat, începând cu anul 2018 Ecorec Recycling a devenit unicul operator al programului SCAPA al AIPROM.
GRATUIT pentru ambalajele decontaminate prin TRIPLA CLĂTIRE
Tripla clătire reprezintă procedura prin care sunt decontaminate ambalajele de pesticide, reducându-se astfel pericolul pentru sănătate şi mediu. Pentru a efectua corect operaţiunea de triplă clătire a trebuie să:
• Umplem cu apă ¼ din volumul ambalajului golit şi scurs în prealabil;
• Înşurubăm capacul;
• Agităm ambalajul de câteva ori;
• Punem apa utilizată pentru clătire în rezervorul echipamentului de stropit;
• Repetăm operaţiunea de încă 2 ori şi verificăm dacă ambalajul este gol.
La finalul operaţiunii, după uscarea lor, ambalajele sunt găurite în partea de jos pentru a ne asigura că acesta nu va fi folosite în alte scopuri. Capacul se desface şi se pune separat în sacii SCAPA. Sacii încărcaţi cu ambalaje de pesticide sunt predaţi la cel mai apropiat centrul de colectare SCAPA, conform programului de colectare care poate fi consultat pe pagina https://www.aiprom.ro/proiecte/scapa.
13 ani de colectare a ambalajelor de pesticide
În tot acest interval de timp, prin programul SCAPA al AIPROM a fost colectată o cantitate de aproximativ 10.500 tone deşeuri de ambalaje provenite de la utilizarea produselor de protecţia plantelor, cheltuindu-se resurse importante pentru protejarea mediului înconjurător şi recuperarea ambalajelor puse pe piaţă.
Cum transformăm ambalajele reciclate
Deşeurile din hârtie şi metal sunt trimise la reciclatori, în timp ce deşeurile din plastic sunt reciclate şi transformate în produse care nu intră în contact direct cu omul: plastic pentru conductori electrici, tuburi şi cutii pentru izolaţii în construcţii, ţevi de scurgere/canalizare, containere pentru ulei de motor, indicatoare şi separatoare rutiere. O mică parte din deşeurile din plastic sunt nereciclabile şi sunt incinerate, fiind valorificate prin transformarea lor în combustibilul necesar în procesul industrial.
Invităm toate companiile din domeniu, care doresc să investească în protejarea mediului înconjurător şi în promovarea practicilor agricole durabile să se înscrie în programul SCAPA al AIPROM.
Orice fermier sau distribuitor care utilizează sau comercializează produse de protecţia plantelor poate preda GRATUIT, pe perioada campaniilor de colectare (mai-iulie, octombrie-decembrie), în centrele de colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de plastic, metal sau hârtie pe care o deţine, cu respectarea condiţiilor de preluare.
Pentru informaţii suplimentare despre programul SCAPA puteţi apela gratuit TelVerde: 0800 800 211. Pentru cantităţi de ambalaje ce depăşesc 30 m³ fermierii pot contacta Ecorec Recycling pentru preluarea ambalajelor direct din fermă.●