În luna iunie a acestui an Asociaţia Europeană a Reciclatorilor de Echipamente Electronice (EERA) a trimis o scrisoare oficială preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care solicită Executivului comunitar să propună măsuri concrete pentru sprijinirea industriei de reciclare la nivel european. Vă prezentăm în continuare textul integral al acestei scrisori.● ecologic
„Stimate preşedinte von der Leyen,
Situaţia COVID-19 ne cere să aducem multe schimbări în felul în care facem lucrurile, dar nu ar trebui să ne abată de la ceea ce am dorit să obţinem înainte ca acest virus să apară în viaţa noastră într-un mod atât de semnificativ.
În prima dumneavoastră scrisoare adresată Comisiei Europene, doamnă von der Leyen, aţi făcut numeroase trimiteri la situaţia mediului înconjurător şi la importanţa dezvoltării Europei cu un accent semnificativ pe integrarea creşterii economice cu protecţia climei şi a mediului înconjurător. Membrii Asociaţiei Europene a Reciclatorilor Electronici (EERA) împărtăşesc aceleaşi aspiraţii pentru viitor.
Membrii noştri vă sprijină pe deplin şi vă pot demonstra în mod substanţial o evidenţă clară a inovaţiilor. Industria noastră are nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru menţinerea şi îmbunătăţirea directivelor actuale, care sunt fundamentale pentru viitorul afacerilor noastre. Acum nu este momentul să anulaţi obiectivele anterioare.
Întradevăr, am aprecia o aplicare mai strictă a obiectivelor prevăzute în Directiva pentru DEEE-uri. Menţinerea obiectivelor de colectare şi reciclare este esenţială pentru continuarea investiţiilor necesare în Europa pentru a atinge un nivel de autonomie în domeniul valorii adăugate în ţările noastre, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra ocupării forţei de muncă şi a dezvoltării.
Reciclarea de calitate a deşeurilor electrice din Europa ar trebui încurajată să îşi crească capacitatea, înglobând importanţa rolului său în economia circulară. Volumele de DEEE generate în Europa vor creşte. Trebuie să fie valorificate şi păstrate în Europa cantităţi semnificative de materii prime critice şi alte resurse valoroase conţinute în DEEE. Acest lucru poate fi realizat foarte uşor prin recunoaşterea importanţei unei strategii unitare atunci când vine vorba de o nouă legislaţie.
Producătorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) ar trebui încurajaţi să lucreze cu dumneavoastră la Pactul Verde şi Planul de Acţiune pentru Economia Circulară din Europa în loc să solicite relaxarea obiectivelor de colectare pentru DEEE-uri şi baterii în toată Europa. Reducerea volumului de DEEE-uri disponibile pentru reciclare afectează investiţiile în capacitate şi tehnologie.
În opinia noastră reglementările privind utilizarea materialelor plastice trebuie să fie stabilite pentru încurajarea unei reutilizări dinamice a tuturor materialelor plastice aflate în circulaţie, fie că este vorba despre reconstituire şi reutilizare sau recuperare de energie acolo unde este necesar.
Reglementările pentru eliminarea substanţelor care creează îngrijorare nu trebuie să stea în calea mişcării controlate şi a reciclării de calitate a deşeurilor de plastic în Europa. Membrii noştri sunt bine calificaţi pentru a gestiona materialele plastice post-consum reciclate din DEEE-uri.
Atracţia producătorilor pentru consumul numai de plastic virgin, având în vedere preţul scăzut al petrolului, trebuie reglementată şi conţinutul de materiale plastice reciclate în produsele noi trebuie să fie obligatoriu. Aceasta este adevărată circularitate care are în viziunea noastră sprijinul deplin al consumatorilor.
Industria noastră are nevoie de sprijinul dumneavoastră în stabilirea standardelor obligatorii pentru tratarea şi recuperarea resurselor obţinute din DEEE-uri. Crearea unor condiţii de concurenţă echitabile, care să încurajeze implicarea întreprinderilor mici şi mijlocii din fiecare regiune, aduce locuri de muncă şi valoare adăugată.
Barierele care restricţionează sau fac imposibilă circulaţia reglementată şi controlată a deşeurilor în Europa pot fi înlăturate, oferind acces tuturor regiunilor la cele mai bune capacităţi şi tehnologii disponibile de tratare a DEEE şi a materialelor plastice.
Doamnă von der Leyen, membrii noştri vă vor sprijini în orice mod pentru a vă atinge obiectivele ambiţioase pentru reducerea emisiilor de CO2 în parcursul Dvs. pentru a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050. Membrii noştri vor recupera resursele atât de necesare pentru generaţiile viitoare şi inovaţiile noastre vor fi unele de clasă mondială. Tot ceea ce solicităm este recunoaşterea deplină a muncii pe care o depunem.“
Kurt M. Kyck,
preşedinte EERA
Despre EERA:
EERA, European Electronics Recyclers Association – Asociaţia Europeană a Reciclatorilor de Electronice – este o organizaţie nonprofit care reprezintă interesele a 30 de companii importante care tratează deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) din Europa.
Membrii EERA sunt preprocesatori şi procesatori finali şi reciclează anual aproximativ 2.500.000 tone DEEE în peste 100 de locaţii din 22 de ţări europene. Reciclatorii EERA tratează 1/3 din totalul pieţei de DEEE (2/3 dispar). Piaţa totală din Europa este de 9-10 milioane tone DEEE pe an. Cifra de afaceri totală a membrilor EERA este de peste un miliard de euro.
EERA îşi propune armonizarea reglementărilor internaţionale şi naţionale privind reciclarea DEEE-urilor pentru a obţine o piaţă liberă (condiţii de concurenţă echitabile) pentru cererea şi oferta de servicii.