22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Reușite și rezultate la finalul celei de-a XI-a ediții a campaniei „Baterel, Eroul Reciclării“

  Ediția a XI-a a campaniei naționale de educație ecologică „Baterel, Eroul Reciclării“ s-a încheiat odată cu anul școlar, după un parcurs dinamic și intens în care elevi din 310 școli, licee și grădinițe din toată țara au construit, au creat, au cântat și au scris despre importanța colectării selective și protejarea mediului înconjurător. Mai mult decât atât, copiii au trecut concret la fapte și au reușit să strângă peste 30.000 kilograme de aparate electrice și baterii uzate pe care le-au predat spre reciclare prin campania organizată de Asociația ENVIRON.

  Prin lecții deschise care au tratat subiecte de eco-educație, activități care au stimulat creativitatea, dezbateri care au format competențe civice, prin competiții și premii motivante, Baterel a contribuit la formarea unei noi generații responsabile, care înțelege că suntem cu toții datori să avem grijă de natură la fel cum avem grijă de noi înșine.
  Campania „Baterel, Eroul Reciclării“ a început în 2011 ca un proiect pilot de informare și conștientizare destinat elevilor. Unsprezece ediții mai târziu, transformarea celor mici în ambasadori ai mediului înconjurător continuă, iar comunitatea Baterel numără sute de mii de copii din peste 2.200 de școli, grădinițe și licee din țară.
  „Fiecare sfârșit de an școlar este pentru noi un prilej de a trage linie pentru a măsura impactul pe care programul „Baterel, Eroul Reciclării“ îl are în rândul copiilor. Cele 30 de tone deșeuri electrice și baterii uzate colectate anul acesta vorbesc despre efortul și motivația copiilor de a aduce în ghiozdane o tabletă defectă sau un mixer uzat și de a-și convinge părinții că locul frigiderului vechi este la reciclare. Succesul campaniei merge dincolo de cantități. Oricum ar arăta cifrele, interesul și deschiderea cu care cei mici au răspuns provocărilor, bucuria de a crea și de a se implica pe care le-am văzut în fotografii sau direct în școli și feedbackul dascălilor ne confirmă că printre copii s-a instalat schimbarea.
  Acest proiect este mai mult decât un program de educație ecologică. Este un demers încet, dar sigur, prin care participăm în mod direct la schimbarea în bine. Știm cu toții că nu am putea vorbi despre un viitor mai bun și mai curat în lipsa unor tineri care înțeleg și aplică principiile de care avem nevoie să evoluăm ca societate: responsabilitate, respect, implicare“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociației ENVIRON.
  Pe parcursul campaniei elevii au participat la acțiuni concrete de protecția mediului și s-au implicat în competiții de colectare selectivă a echipamentelor electrice vechi și a bateriilor uzate. Ca la fiecare ediție, cei mai creativi copii au fost recompensați cu rechizite și alte articole marca Baterel pe care și le-au ales chiar ei accesând magazinbaterel.ro. Școlile care s-au situat în topul clasamentelor la colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate urmează să fie recompensate cu dotări necesare pentru dezvoltarea și recreerea celor mici.

  Baterel

  Programul „Baterel, Eroul Reciclării“ se adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ și este structurat pe trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și o serie de provocări tematice variate, pe teme de protecția mediului.
  „La început am învățat noi înșine despre colectarea, selectarea și reciclarea diverselor tipuri de deșeuri. Copiii au fost foarte receptivi și activi, au început totul ca o joacă prin care mai apoi au ajuns să schimbe mentalități. Au participat an după an la zeci de provocări și s-au bucurat enorm de premiile obținute. Au devenit eroii Baterel, un exemplu pentru toții copiii școlii. Ce am reușit dincolo de recompensele de moment a fost că am atras întreaga comunitate în acțiunea de colectare selectivă a deșeurilor, astfel că la sfârșitul anului școlar 2020 am trimis la centrul de colectare peste două tone și jumătate de deșeuri selectate. Cea mai iubită provocare din ediția 2021-2022 a fost crearea imnului Baterel, care a așezat pe aceeași scenă copii din învățământul primar și gimnazial, acei copii cu care vom continua să schimbăm lumea“, a spus profesoara Carmela Catinian de la Liceul Tehnologic Crișan Crișcior.
  În timpul campaniei elevii și profesorii au acces la ghidul „Baterel și Amy te învață cum să colectezi selectiv deșeurile și să le pregătești pentru reciclare“, primesc materiale informative și sfaturi pentru creșterea eficienței energetice. Clasele înscrise pot beneficia de lecții demonstrative, întâlniri cu mascota Baterel, activități practice și invitații la evenimente cu tematică ecologică.
  Înscrierile în ediția 2022-2023 a campaniei „Baterel, Eroul Reciclării“ se pot face pe magazinbaterel.ro. Profesorii care fac înregistrarea pot solicita informații suplimentare la telefon 031.827.0000 sau prin e-mail la adresa baterel@baterel.ro.
  Până la următoarea ediție, ENVIRON continuă demersurile de educație ecologică cu un nou sezon al proiectului „2 minute cu Amy“, serialul online despre reciclare și nu numai, disponibil pe canalul de YouTube cu același nume. În aceste filmulețe Amy, prietena lui Baterel și a copiilor, vorbește pe înțelesul celor mici despre ce înseamnă poluarea, cum se reciclează în alte colțuri ale lumii sau cum au apărut și cum arătau aparatele electrice din trecut („Electric Stories“). Pentru că niciodată nu este prea târziu să fii un erou, serialul online se adresează nu doar celor mici, ci și celor mari.
  „Baterel, Eroul Reciclării“ este o campanie de educație ecologică derulată de Asociația ENVIRON în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și cu sprijinul Ministerului Educației.• ecologic

  Newsletter Ecologic