În fiecare an, pe data de 14 octombrie, la inițiativa WEEE Forum*, sărbătorim Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice (International E-Waste Day), care are scopul de a aduce în atenția publică importanța reciclării acestor deșeuri și de a încuraja consumatorii să le colecteze separat.
Cantitatea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) generată la nivel mondial crește cu 3-4% pe an, ceea ce înseamnă că până în 2025 vor fi aproximativ 60 milioane tone, echivalentul greutății a 290.000 de Statui ale Libertății. Aceste deșeuri conțin nu doar materii prime ce pot fi reutilizate, ci și substanțe periculoase care pot afecta ireversibil mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. De aceea este important să înțelegem necesitatea colectării separate și reciclării lor.
Încă de la prima ediție, cea din anul 2018, ECOTIC s-a implicat activ în susținerea și promovarea Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice prin desfășurarea unor activități de informare și conștientizare în școli, programe de informare cu angajații din companii, campanii de comunicare și promovare la nivel național, precum și acțiuni de colectare în zone urbane și rurale din diferite județe ale țării.
Campania națională de conștientizare „Fii la tine-n țară la fel ca afară!“ (fiiintara.ecotic.ro) a fost una dintre acțiunile incluse în promovarea inițiativei. De asemenea, cu această ocazie a fost mobilizată Caravana ECOTIC, o expoziție mobilă a echipamentelor electrice și electronice dezasamblate în scopul evidențierii conținutului lor reciclabil, dar și periculos. Caravana a vizitat numeroase școli și alte puncte de interes, oferindu-le copiilor și adulților deopotrivă informații despre importanța colectării separate a deșeurilor electrice și despre soluțiile pe care le au la îndemână cetățenii pentru a se debarasa de ele în mod corect.
În 2020, cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice, ECOTIC a lansat numărul de call center 021.9641, la care pot apela toți cetățenii României care doresc să afle ce modalități de predare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice au la dispoziție.
Ediția din 2022 are ca mesaj central reciclarea deșeurilor electrice de mici dimensiuni, care deseori ajung la groapa de gunoi și nu mai pot fi reciclate. Pentru a promova mesajul colectării separate, ECOTIC va lansa rezultatele unui studiu pe tema echipamentelor electrice și electronice de mici dimensiuni deținute de populația din România și a modului în cetățenii aleg să le păstreze sau să se debaraseze de ele. De asemenea, vor fi prezentate și informații despre tendințele înregistrate la nivel european. În plus, ECOTIC va organiza campanii de colectare și conștientizare în județele din vestul țării, vizite la Caravana ECOTIC, activități de eco-educație în școli și tombole online.
Pentru a fi la curent cu aceste activități vă invităm să urmăriți www.ecotic.ro și pagina de Facebook Organizația ECOTIC.•
Diana Trifu,
responsabil de comunicare și campanii
ECOTIC
*WEEE Forum reprezintă vocea a 46 de organizații de transfer de responsabilități (OTR-uri) din Europa, America de Nord și de Sud, Africa și Australasia.