În fiecare an, pe data de 18 martie, este sărbătorită Ziua Mondială a Reciclării. Această zi reprezintă un prilej de creștere a gradului de conștientizare a importanței adoptării unui comportament responsabil față de mediu. Ziua Mondială a Reciclării a fost creată în 2018 pentru a ajuta la recunoașterea importanței pe care o are reciclarea în conservarea resurselor primare și pentru a asigura viitorul planetei.
Ziua Mondială a Reciclării este recunoscută de Națiunile Unite și este sărbătorită în întreaga lume. Prima Zi Globală a Reciclării a fost sărbătorită pe 18 martie 2018 și de atunci a devenit un eveniment anual care reunește indivizi, organizații și guverne pentru a promova reciclarea și practicile durabile.
Într-un viitor nu prea îndepărtat, resursele naturale se vor epuiza. De aceea trebuie să ne gândim din nou la ceea ce aruncăm, dar nu văzând risipa, ci oportunitățile.
Ne confruntăm cu o urgență climatică de proporții inegalabile și dacă nu facem schimbări semnificative și rapide, vom vedea o creștere continuă a temperaturilor globale, topirea calotelor glaciare, continente în flăcări și defrișări rapide.
Acest lucru afectează în mod direct umanitatea, sărăcia crescută, imigrația din comunitățile strămutate, pierderile de locuri de muncă, munții de deșeuri și habitatele naturale care dispar. Avem puterea de a face schimbări, iar reciclarea, recunoscută în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 ale ONU, contribuie la protejarea resurselor noastre naturale. În fiecare an, „a șaptea resursă“ (reciclabilele) economisește peste 700 milioane de tone în emisiile de CO2 și se estimează că aceasta va crește la un miliard de tone până în 2030. Fără îndoială, reciclarea este în prima linie în războiul pentru a salva viitorul planetei noastre și al umanității.

Misiunea Zilei Globale a Reciclării, așa cum a fost stabilită de Global Recycling Foundation, este dublă:
1. Să le spunem liderilor mondiali că reciclarea este pur și simplu prea importantă pentru a nu fi o problemă globală și că este nevoie urgentă de o abordare comună și unită a reciclării;
2. Să le cerem oamenilor de pe întreaga planetă să se gândească la resurse, nu la deșeuri, atunci când vine vorba de bunurile din jurul nostru – până când vom acorda bunurilor reciclate adevărata valoare pe care o merită.
A șaptea resursă
Dintre toate resursele naturale ale pământului, avem tendința de a crede că șase sunt cele mai importante – apă, aer, petrol, gaze naturale, cărbune și minerale. Aceste resurse reprezintă însuși fundamentul existenței noastre. Toată mâncarea noastră, toate bunurile noastre provin în cele din urmă din aceste șase elemente, iar astăzi omenirea nu poate supraviețui fără ele.
Cu toate acestea, aceste resurse sunt limitate și ele se epuizează rapid. Folosim neglijent resursele naturale ale Pământului, fără să ne gândim ce le va înlocui, în timp ce miliarde de tone de deșeuri se varsă în gropile de gunoi în fiecare an. Soluția simplă la aceasta este reciclarea – „A șaptea resursă“, care poate fi folosită din nou și din nou.
Combaterea schimbărilor climatice
• În fiecare an, a șaptea resursă (reciclabilele) economisește peste 700 milioane de tone în emisii de CO2;
• A șaptea resursă compensează anual toate emisiile de CO2 generate de industria aviației;
• Crește numărul locurilor de muncă locale în întreaga lume;
• Aproximativ 1,6 milioane de oameni din întreaga lume sunt angajați în procesarea materialelor reciclabile;
• Contribuția anuală a industriei de reciclare la PIB-ul global este estimată să depășească 400 miliarde de dolari în următorii 10 ani;
• 20 milioane de dolari sunt investiți în fiecare an de către industrie în crearea de locuri de muncă, îmbunătățind eficiența reciclării și impactul asupra mediului;
• Oamenii au consumat mai multe resurse în ultimii 50 de ani decât în toată istoria anterioară;
• A șaptea resursă (materialele reciclate) furnizează 40% din necesarul mondial de materie primă. • Matei Dumitru