Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat zilele trecute numele a 26 de solicitanţi ale căror dosare au fost aprobate în cadrul Programului „Fabrici de Reciclare“, dar nu şi lista dosarelor respinse, ceea ce a creat o mare nesiguranţă în rândul celorlalte 114 de societăţi comerciale care au depus cereri de finanţare.
Dintre cele 26 de cereri aprobate în cadrul programului „Fabrici de Reciclare“, nouă au fost pentru reciclarea plasticului, nouă pentru reciclarea materialelor de construcţii, două pentru reciclarea anvelopelor şi câte una pentru reciclarea fibrei de sticlă, textilelor, sticlei, deşeurilor electrice şi electronice, spumei poliuretanice şi şpanului de aluminiu. Comunicatul AFM nu conţine însă şi lista cererilor respinse, ceea ce ar fi dat posibilitatea solicitanţilor care nu au fost admişi în program să conteste decizia AFM.
Pentru accesarea celor 220.000.000 euro au fost depuse 140 de solicitări de finanţare, ceea ce înseamnă că 114 societăţi comerciale nu ştiu acum dacă cererile lor au fost respinse sau dacă va mai urma o a doua listă de dosare acceptate, pentru că Ministerul Mediului nu a clarificat încă acest subiect.
De fapt întreg programul de finanţare a fabricilor de reciclare a fost un adevărat dezastru. Primul Ordin pentru aprobarea Ghidului stabilea perioada de depunere a proiectelor în perioada 01 noiembrie 2022 – 15 februarie 2023, termen care a fost amânat prima dată pentru 06 decembrie – 15 martie 2023 şi apoi pentru 13 ianuarie 2023 – 14 aprilie 2023. Au urmat modificarea Ghidului de finanţare şi alte runde de depunere de dosare până la data de 22 noiembrie 2024. Nici o autoritate din România nu a explicat de ce au fost extinse aceste termene, în condiţiile în care instalaţiile de reciclare ar trebui finalizate până la data de 30 iunie 2026.
Timp de şase luni, din noiembrie 2024 până pe 11 aprilie 2025, Ministerul Mediului nu a făcut altceva decât să primească solicitările de finanţare. În martie anul acesta, AFM a publicat un anunț pentru externalizarea „evaluării dosarelor de finanțare“, o licitaţie la care a participat doar „TADECO Consulting“ (fosta FICHTNER ENVIRONMENT SRL), firmă care apare în mai multe dosare ale procurorilor DNA.
După ce evaluarea dosarelor din cadrul programului de dezvoltare a industriei de reciclare, considerat de minister a fi unul strategic pentru România, a fost făcută nu de Stat, ci de o societate privată, după multele amânări şi după comunicarea celor 26 de cereri acceptate, va urma în mod sigur o lungă listă de contestaţii. Iar dacă aceste contestaţii vor fi trimise nu numai Ministerului Mediului, ci şi Comisiei Europene, riscul ca Programul „Fabrici de Reciclare“ să fie anulat cu totul va fi foarte mare.• Matei Dumitru