A cincea Adunare a Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu de la Nairobi (Kenya) s-a încheiat pe 2 martie a.c. și a reunit miniștrii Mediului din toate cele 193 de state membre. Deciziile care se iau la acest important eveniment mondial stau la baza politicilor națiunilor pentru îmbunătățirea calității vieții oamenilor, dar fără a o compromite pe cea a generațiilor viitoare.
În acest an participanții au adoptat 14 rezoluții pentru consolidarea acțiunilor de protecție a mediului și pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, dintre care cea mai importantă este cea care și-a propus să pună capăt poluării cu plastic. „Pe fundalul tulburărilor geopolitice, Adunarea ONU pentru Mediu dă dovadă de maximă cooperare multilaterală. Poluarea cu plastic a devenit o epidemie. Cu rezoluția de astăzi suntem oficial pe calea unui tratament“, a declarat Espen Barth Eide, președintele UNEA-5 și ministrul pentru Climă și Mediu al Norvegiei.
O altă rezoluție sprijină înființarea unui grup de politici științifice privind gestionarea corectă a substanțelor chimice și a deșeurilor. Declarația comună recunoaște eșecul umanității în a gestiona substanțele chimice și deșeurile, amenințare agravată și mai mult de pandemia de COVID-19 prin utilizarea pe scară largă a materialelor plastice de unică folosință și a dezinfectanților. În discursul său, ministrul român al Mediului, Barna Tánczos, a spus că „în afară de Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României, guvernul lucrează la o strategie pentru tranziția la economia circulară și conservarea resurselor naturale“.• ecologic
Agenda de mediu a ONU: poluarea cu plastic, gestionarea deșeurilor și a substanțelor chimice periculoase
Sursa foto: pixabay.com