Schimbările climatice sunt tot mai răspândite, mai rapide și mai intense, iar unele tendințe au devenit deja ireversibile, arată un studiu publicat recent de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) al Organizației Națiunilor Unite.
Cercetarea la care au lucrat 234 de oameni de știință din 66 de țări arată că activitățile umane au produs o încălzire climatică fără precedent în ultimii cel puțin 2.000 de ani. În 2019 concentrația de CO2 din aer a fost cea mai mare din ultimele două milioane de ani, iar nivelurile de metan și oxizi de azot au fost mai mari ca oricând în ultimii 800.000 de ani.
Temperatura globală a crescut din 1970 până în prezent mai repede decât în orice perioadă de 50 de ani din ultimele cel puțin două milenii. Temperaturile înregistrate între 2011 și 2020 le-au depășit pe cele din cea mai recentă perioadă de căldură multiseculară, de acum aproximativ 6.500 de ani. Nivelul mediu al mării a crescut mai repede din 1900 decât în orice alt secol din ultimele cel puțin trei milenii.
Emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile umane au crescut cu aproximativ 1,1°C încălzirea globală în intervalul 1850-1900. Specialiștii IPCC avertizează că dacă nu se iau măsuri urgente de reducere drastică a emisiilor încălzirea va crește cu peste 2°C în următoarele decenii, iar efectele vor fi devastatoare.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că studiul arată „cod roșu pentru omenire“, iar „clopotele de alarmă sunt asurzitoare“ și trebuie ca toate statele să-și unească eforturile rapid pentru a evita dezastrul.
Înainte de conferința „crucială“ COP26 care va avea loc la Glasgow în noiembrie a.c. toate țările, în special cele cu cele mai avansate economii, trebuie să adere la coaliția pentru emisii zero net și să-și asume contribuții „credibile, concrete și sporite pentru combaterea încălzirii globale“, a declarat António Guterres.• Irina Tomşa