De mai mult timp oamenii de știință din toată lumea atrag atenția asupra faptului că încălzirea globală provocată în special de emisiile de gaze cu efect de seră poate duce la destabilizarea ireversibilă a climei. Un studiu recent publicat în revista Nature Climate Change semnalează că Gulf Stream a încetinit semnificativ în ultima sută de ani, ceea ce va aduce valuri de frig extrem în Europa.• Andrei Mincu
Unul dintre cele mai importante elemente ale sistemului climatic de pe Pământ este Gulf Stream, un curent oceanic care are un rol esențial în redistribuirea căldurii, în reglarea temperaturilor și a altor modele meteo din întreaga lume.
Gulf Stream este un curent oceanic cald de suprafață din nordul Oceanului Atlantic și a fost semnalat pentru prima dată în anul 1513. Se formează în strâmtoarea Florida și străbate oceanul de la vest spre est, influențând puternic clima unor țări din nord-vestul Europei. Lățimea curentului variază între 75 și 500 kilometri, iar temperatura este între 24 și 26°C și se simte până la adâncimea de 1.000 de metri.
Pentru realizarea studiului publicat în revista Nature Climate Change cercetătorii de la Institutul pentru Știința Impactului Climatic din Potsdam (Germania) au analizat date strânse pe parcursul a 100 de ani, concluzionând că în acest timp Gulf Stream a suferit schimbări semnificative cum ar fi scăderea vitezei curentului, creșterea fluxului de apă dulce rezultat din topirea stratului de gheață și a ghețarilor care diluează sarea din apele Atlanticului de Nord, reducându-le densitatea. Iar dacă aceste ape nu sunt suficient de grele pentru a se lăsa spre adânc, întregul sistem numit Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) se va închide și va aduce un frig extrem în Europa și anumite părți din America de Nord, va crește nivelul mării și va perturba musonii sezonieri.
Coordonatorul echipei care a realizat studiul, Dr. Niklas Boers a declarat că „atâta timp cât există gradienții necesari de temperatură și salinitate, AMOC se autosusține, însă cel mai probabil pragul critic este mult mai aproape decât ne-am fi așteptat“. Consecințele încetinirii circulației sunt deja resimțite. Se crede că o așa-numită „pată rece“ descoperită în ocean la sud de Groenlanda este rezultatul apelor mai puțin calde care ajung în zonă. Iar dacă AMOC se va închide complet, „schimbarea va fi ireversibilă în timpul vieții umane“. Curenții sunt deja la cel mai lent nivel din ultimii cel puțin 1.600 de ani, iar studiul arată că este posibil ca acest sistem oceanic esențial pentru viață să se oprească definitiv.
Nu se știe ce nivel de CO2 ar declanșa colapsul sistemului AMOC, așadar „singurul lucru de făcut este să menținem emisiile cât mai mici posibil, fiindcă probabilitatea ca acest eveniment să aibă un impact extrem de mare crește cu fiecare gram de CO2 pe care îl introducem în atmosferă“, a spus cercetătorul german. Dr. Boers a folosit un scaun pentru a explica modul în care schimbările de temperatură și de salinitate ale oceanului pot destabiliza AMOC: „împingerea unui scaun îi modifică poziția, dar nu îi afectează stabilitatea dacă cele patru picioare rămân pe podea. Înclinarea scaunului îi schimbă atât poziția, cât și stabilitatea“.