23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Asociaţia Environ a colectat şi reciclat 23.000 tone de deşeuri electrice în 2019

  Asociaţia Environ, unul dintre principalii actori din domeniul deşeurilor electrice şi electronice din ţara noastră, a anunţat îndeplinirea ţintei de colectare şi reciclare pentru anul 2019, când a atins o cotă de 45,97% din media vânzărilor pe ultimii trei ani, cu 23.630 tone echipamente electrice vechi colectate.

  În 2019 Environ a preluat responsabilitatea gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) pentru 658 de producători şi importatori care au pus pe piaţă în total aproximativ 60.000 tone de aparatură electrică şi electronică. Perfecţionarea sistemului de colectare dezvoltat în cei 12 ani de activitate şi schimbarea strategiei de management în ultimul an au dus la obţinerea unor rezultate record din punct de vedere al cantităţilor de DEEE gestionate.

  Îndeplinirea obiectivelor de colectare a deşeurilor electrice a fost posibilă în principal datorită colaborării cu operatorii de colectare (în proporţie de 80%), retaileri, distribuitori şi alţi generatori B2B, precum şi prin preluarea deşeurilor de la populaţie în cadrul campaniilor de conştientizare. Întregul sistem de management al deşeurilor electrice ar putea fi eficientizat, iar cantităţile colectate la nivel naţional ar creşte simţitor, deci şi rezultatele generale raportate de România s-ar îmbunătăţi cu un pic mai multă implicare din partea autorităţilor, din partea companiilor şi din partea oamenilor.

  „Începutul anului 2020 vine cu două veşti bune pentru Environ: raportarea îndeplinirii obiectivelor de colectare pentru anul trecut şi obţinerea licenţei de operare pentru următorii trei ani ca o confirmare a competenţei organizaţiei noastre. Auspiciile bune cu care începem o nouă decadă ne obligă să fim cel puţin la fel de performanţi, inovatori şi responsabili, pe măsura încrederii acordate de producătorii care au ales să ne fie clienţi. Domeniul deşeurilor este în continuare unul plin de provocări, cu atât mai mult cu cât ţintele sunt în creştere, dar suntem încrezători în eficienţa demersurilor noastre şi rămânem totodată deschişi colaborării cu Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, autorităţile locale, precum şi cu ceilalţi jucători din piaţă pentru identificarea soluţiilor optime şi îmbunătăţirea sistemului de management al DEEE“, a declarat Roxana Puia, directorul de marketing al Asociaţiei Environ.

  env1

  Environ operează o reţea naţională de puncte de colectare care integrează aproximativ 3.500 de magazine, benzinării, şcoli şi alte instituţii publice listate în aplicaţia www.undereciclam.ro. În baza încheierii unui protocol de colaborare, asociaţia pune la dispoziţia oricărei instituţii publice sau private containere personalizate pentru colectare şi asigură preluarea gratuită a deşeurilor electrice de mici sau mari dimensiuni. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 5/2015 care transpune Directiva Europeană 2012/19/EU, producătorii şi importatorii de echipamente electrice şi electronice au ca ţintă de colectare 45% din totalul de echipamente puse pe piaţă în ultimii trei ani, iar din 2021 ţinta va creşte la 65%. ● ecologic

  Newsletter Ecologic