OIREP Ambalaje, asociaţie care reprezintă organizaţii ce implementează răspunderea extinsă a producătorilor (OIREP) la nivel naţional, atrage atenţia asupra pericolului aprobării unui set de modificări ale procedurii de autorizare şi funcţionare a OIREP-urilor şi încercarea de etatizare a sistemului. Asociaţia OIREP Ambalaje trage un semnal de alarmă cu privire la modificările pregătite de Ministerul Mediului pentru sistemul de management al ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje din România.●
În ultimul timp se discută din ce în ce mai mult în spaţiul public despre deşeuri şi despre managementul acestora, mai mult ineficient decât eficient. Se caută vinovaţi, dar mai puţin soluţii care să eficientizeze sistemul în spiritul directivelor europene în materie, în cadrul unor grupuri de lucru dedicate, din care să facă parte toţi actorii din sistem.
În acest context, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile făcute de către autoritatea publică centrală în conferinţa „România, în epoca poluării! Soluţiile momentului la problemele de mediu“ din 29 iunie 2021, care spunea: „sistemul actual de gestionare a cantităţilor, a responsabilităţilor, sistemul de contractare dintre OIREP-uri şi autorităţile locale sau asocierile dintre administraţiile locale este unul nefuncţional. Este un sistem prea complex, prea greoi“. Soluţiile propuse induc ideea etatizării sistemului, fapt ce contravine atât prevederilor directivelor europene, ce prevăd ca în următorii doi ani schemele de răspundere extinsă a producătorilor (REP) să fie implementate la nivelul tuturor Statelor Membre, cât şi principiilor economiei de piaţă şi eficienţei în gestionarea deşeurilor instituite prin Legea nr. 211/2011.
Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la aceste afirmaţii, mai ales în contextul în care dialogul cu OIREP-urile, care activează în numele şi pentru îndeplinirea obligaţiilor producătorilor, ca actor central în sistem, a fost din păcate doar unul de formă, în pofida propunerilor constructive de îmbunătăţire a cadrului legal formulate prin intermediul Asociaţiei OIREP Ambalaje. Mai mult, nici nu a fost făcută o analiză reală şi onestă a evoluţiei legislaţiei raportată la evoluţia realităţilor din domeniul gestionării deşeurilor de ambalaje.
Observăm că se insistă pe „greaua“ colaborare între OIREP-uri şi autorităţi publice locale, în condiţiile în care OIREP-urile au încheiat protocoale de colaborare şi au finanţat gestionarea deşeurilor de ambalaje din deşeurile municipale oriunde colaborarea a fost dorită de către autorităţile locale, fără însă ca sistemul să înregistreze o evoluţie, aşa cum era firesc.
Atragem atenţia asupra faptului că sistemul Răspunderii Extinse a Producătorilor (REP) în cadrul căruia activează OIREP-urile este complex şi presupune mult mai mult decât colaborarea cu ADI/UAT-urile, a căror contribuţie la îndeplinirea obiectivelor de reciclare ale producătorilor rămâne încă, după atâţia ani, la doar aproape 7% (aproximativ 70.000 tone anual) din necesarul prevăzut de legislaţia în vigoare în sarcina producătorilor ce pun în piaţă bunuri ambalate şi nu presupune doar finanţarea sistemului şi plata unor facturi, ci analize temeinice, procese operaţionale susţinute în baza obligaţiilor din legislaţia aferentă şi a principiului eficienţei economice în gestionarea deşeurilor, astfel încât cantităţile de deşeuri de ambalaje colectate separat şi încredinţate în vederea reciclării, în special din fluxul municipal, să fie din ce în ce mai mari.
Finanţarea întregului sistem de gestionare a deşeurilor de ambalaje şi obligaţia îndeplinirii obiectivelor în numele producătorilor presupune o activitate şi o relaţionare mult mai complexă, dincolo de cea cu autorităţile publice locale, cu colectori, transportatori, sortatori, reciclatori etc. Iar această relaţionare este cea care a condus la îndeplinirea în ultimii ani a obiectivelor specifice ale producătorilor, fiind colectate şi reciclate anual prin intermediul OIREP, în pofida cantităţilor mici gestionate de autorităţile locale, peste 1,2 milioane tone de deşeuri de ambalaje.
În acest context, prevederile Proiectului de Ordin de modificare şi completare a Ordinului nr. 1368/2018 discutat vineri, 25 iunie 2021, în cadrul unei întâlniri la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Mediului alături de reprezentanţi ai OIREP-urilor, nu răspund nevoilor reale de a remedia problemele şi neajunsurile semnalate până în prezent în interiorul industriei.
Reprezentanţii Asociaţiei OIREP Ambalaje au solicitat celor prezenţi ca înainte de a seta o formă finală a textului să realizeze împreună, cu implicarea tuturor actorilor care implementează aceste prevederi, analiza necesară, cu scopul formulării unui cadru legal coerent, evitării excesului de reglementare şi schimbării frecvente a normelor legale.
„Solicităm crearea unui Grup de lucru, în care în mod obligatoriu să fie incluşi toţi cei care activează în acest domeniu, de la producători şi reprezentanţii acestora, OIREP-urile, până la autorităţi publice locale şi operatori economici privaţi, pentru analizarea tuturor reglementărilor care necesită modificări sau completări, şi abia apoi intervenirea la nivel legislativ prin adoptarea unor norme legislative adecvate care să permită în mod real gestionarea mai eficientă a deşeurilor de ambalaje şi implicit o mai bună îndeplinire a obiectivelor din acest domeniu“, a declarat Mihaela Frăsineanu, director executiv al Asociaţiei OIREP Ambalaje.
Totodată, Asociaţia atrage atenţia şi asupra faptului că nu există nicio justificare a urgenţei promovării acestui act normativ, deoarece acesta nu răspunde realităţilor economice şi sociale reglementate şi, mai mult, prin modificările propuse, în special prin retragerea licenţei pentru neîndeplinirea obiectivelor, încalcă în mod flagrant normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000 cât şi prevederile în materie ale Legii nr. 249/2015 privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, este necesară luarea în calcul şi a unui alt risc al promovării acestui act normativ, şi anume acela al restrângerii concurenţei pe piaţa OIREP-urilor, fapt ce ar conduce la un blocaj complet, extrem de dificil de soluţionat şi cu impact negativ asupra îndeplinirii obligaţiilor producătorilor, deci şi ale României în materie de gestionare a deşeurilor de ambalaje.
„În acest moment este evidentă tendinţa de a reglementa tot mai sever activitatea OIREP-urilor, fără a pune la dispoziţia acestora instrumentele necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor stabilite în sarcina lor şi fără ca obligaţiile tuturor factorilor implicaţi în gestionarea deşeurilor de ambalaje (mai ales ale ADI/ UAT-urilor) să fie similare şi îndreptate în direcţia unei mai bune gestionări a deşeurilor. Încă de la înfiinţarea ei, Asociaţia OIREP Ambalaje a fost un partener constructiv şi constant al autorităţilor de mediu, căutând să identifice cele mai bune soluţii legislative pentru ca sistemul de gestionare a deşeurilor de ambalaje din România să devină unul predictibil şi performant. Acelaşi obiectiv a stat şi stă la baza demersurilor noastre trecute şi actuale, iar dovadă stă propunerea noastră de instituire a unui mecanism mult mai viabil, în care evaluarea îndeplinirii obligaţiilor de către organizaţiile care implementează răspunderea extinsă a producătorilor să fie împărţită în două: una în care să fie incluse obligaţiile esenţiale în activitatea pentru care aceste organizaţii au primit licenţa de operare şi una în care să fie incluse obligaţiile a căror nerespectare poate fi remediată într-un timp rezonabil, adică cele care nu au impact major asupra activităţii de bază, respectiv îndeplinirea obiectivelor de reciclare“, a mai completat directorul executiv al Asociaţiei.
Asociaţia OIREP Ambalaje acţionează, în contextul desfăşurării activităţii specifice în domeniul gestionării ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, în raport cu autorităţile române şi ale Uniunii Europene, pentru asigurarea unui cadru legal optim din punct de vedere financiar şi operaţional pentru implementarea eficientă a Răspunderii Extinse a Producătorilor.●
Asociaţia OIREP Ambalaje