23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  SĂRACII LUMII, VICTIMELE NEVINOVATE ALE SCHIMBĂRILOR CLIMATICE

  Photo: WFP/Tsiory Andriantsoarana

  Câteva fragmente dintr-un amplu raport realizat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice, publicate de AFP şi preluate de aproape toată mass-media mondială prezic un viitor sumbru, în care seceta, foametea şi dispariţia speciilor vor fi realităţi cu care omenirea va trebui să se obişnuiască. Afirmaţiile IPCC pot părea exagerate, însă viitorul sumbru despre care vorbesc cercetătorii este deja prezentul îngrozitor trăit de milioane de oameni care se confruntă cu efectele încălzirii globale, cu seceta, cu lipsa apei şi cu foamea extremă.● Matei Dumitru
  WF1240273 20210611 MDG Tsiory Andriantsoarana 015
  Foto: WFP/Tsiory Andriantsoarana

  În timp ce o mare parte din cetăţenii ţărilor dezvoltate este preocupată de pandemie şi de restrângere a libertăţilor individuale, o altă parte – cea a populaţiei din ţările sărace – se confruntă deja cu efectele îngrozitoare ale schimbărilor climatice.

  În sudul Madagascarului oamenii mor de foame, nu din cauza vreunui război, ci numai ca urmare a unei secete devastatoare generată de schimbarea climei. Este cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, care urmează altor şase ani în care nivelul precipitaţiilor a scăzut din ce în ce mai mult, un efect în cascadă al schimbărilor climatice care a adus populaţia insulei africane în pragul dispariţiei. Acum 1,14 milioane de malgaşi trăiesc la limita supravieţuirii şi 14.000 dintre ei sunt deja în pragul morţii.

  Gravitatea situaţiei a forţat mii de oameni, în special bărbaţi, să îşi abandoneze familiile şi să plece în căutarea hranei şi apei, în condiţiile în care localităţile se află la distanţe mari, infrastructura este aproape inexistentă, iar căldura greu de suportat.

  Cei rămaşi sunt nevoiţi să recurgă la măsuri disperate pentru a supravieţui: de luni de zile se hrănesc numai cu fructe de cactus, frunze uscate şi lăcuste. Starea acestor oameni este atât de gravă, iar ei sunt atât de numeroşi încât puţinele organizaţiile umanitare prezente în zonă nu pot face faţă nevoii lor de alimente şi apă. Mulţi dintre ei merg pe jos zeci de kilometri pentru a primi câte o mică raţie de mâncare. Imaginile sunt de coşmar.

  WF1240270 20210611 MDG Tsiory Andriantsoarana 010
  Foto: WFP/Tsiory Andriantsoarana

  Sute de oameni, cei mai mulţi copii şi femei, se sting din viaţă sub ochii voluntarilor care nu îi mai pot ajuta fiindcă puţinele ajutoare ajung prea târziu. În încercarea disperată de a-şi salva copiii, părinţii nu mănâncă mai nimic, păstrând pentru cei mici puţinele lăcuste şi fructe de cactus găsite.

  Nivelul global de malnutriţie acută (GAM) la copiii cu vârsta de sub cinci ani s-a dublat în ultimele patru luni şi a ajuns la 16,5%, iar în districtul Ambovombe, unul din cele mai afectate, ratele de malnutriţie depăşesc 27%.

  „Au fost patru ani consecutiv de secetă care au aruncat comunităţile în foamete, iar acum familii întregi suferă şi mor deja din cauza foamei, iar acest lucru nu se datorează războiului sau conflictelor, ci numai schimbărilor climatice. Şi toată această nenorocire se întâmplă într-o zonă care nu a contribuit cu nimic la încălzirea globală, iar oamenii aceştia sunt cei care plătesc acum cu viaţa lor preţul schimbărilor climatice“, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (World Food Programe,WFP) la un centru de nutriţie din regiune.

  Un alt oficial, directorul principal de operaţiuni al WFP, Amer Daoudi, a fost şi el îngrozit de situaţia din această parte a lumii. „Scara catastrofei depăşeşte orice imaginaţie. Dacă nu inversăm această criză, dacă nu primim alimente pentru oamenii din sudul Madagascarului, familii întregi vor muri de foame. Am asistat la scene sfâşietoare, cu copii grav subnutriţi care au murit sub ochii noştri şi ai familiilor înfometate“, a spus oficialul ONU.

  Scăderea nivelului precipitaţiilor din ultimii ani din Madagascar a făcut ca recoltele agricole să fie din ce în ce mai slabe, efectivele de animale din ce în ce mai reduse şi a dus la dispariţia alimentelor de bază.

  WF1240276 20210611 MDG Tsiory Andriantsoarana 026
  Foto: WFP/Tsiory Andriantsoarana

  Şi nu doar această insulă africană se confruntă cu efectele grave ale schimbărilor climatice. Roiuri uriaşe de lăcuste apărute după perioade de călduri extreme au distrus recent recoltele – şi aşa reduse de secetă – din Kenya, Etiopia şi Somalia, punând în pericol supravieţuirea altor milioane de oameni.

  Pentru toţi aceştia fiecare zi este o luptă continuă pentru supravieţuire, o luptă de adaptare la un mediu în care au trăit liniştiţi generaţie după generaţie şi care acum le-a devenit cel mai neîndurător duşman.

  Pentru ei viitorul sumbru al omenirii prevăzut de cercetători este prezentul îngrozitor în care îşi trăiesc ultimele zile de viaţă.

  Un raport confidenţial

  Oamenii de ştiinţă se întreabă dacă şi în cât timp situaţia din Madagascar s-ar putea extinde la nivel global. Un raport de peste 4.000 de pagini realizat de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) este atât de şocant încât autorii nu pot publica decât o parte din el înainte de cea de-a 26-a Conferinţă a părţilor ONU privind schimbările climatice (COP26) care va avea loc în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021 la Glasgow, Marea Britanie. Deocamdată în presă „s-au scurs“ doar mici pasaje din document.

  În esenţă, raportul semnalează că încălzirea globală va declanşa schimbări ireversibile, aşa-numitele „puncte de basculare“, care vor duce la schimbarea definitivă a climei la nivel global şi la un dezastru pe scară largă ce va remodela fundamental viaţa pe Pământ. „Va avea loc o schimbare drastică şi de neoprit a climei ce va cauza o evoluţie spre noi specii şi noi ecosisteme. Viaţa pe Pământ se va putea reface după aceste schimbări climatice majore, dar omenirea nu va supravieţui“, se spune în raport.