BASF a inaugurat pe 29 iunie a.c. primul centru comun de producție a materialelor pentru baterii și reciclare a bateriilor din Europa. Construcţia centrului a început în data de 02 august 2022 în Germania, în statul federal Brandenburg, iar investiția face parte din „Proiectele importante de interes comun european (IPCEI)“ aprobate de Comisia Europeană în temeiul Regulilor Uniunii Europene privind ajutorul de stat.
Uzina de reciclare va utiliza un proces hidrometalurgic care separă metalele valoroase, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de CO2 faţă de procesele tradiționale de rafinare. Fabrica face parte din planul de investiții în mai multe etape al BASF pentru a-și crește în continuare prezența pe piața europeană de reciclare a bateriilor.
„În ciuda tuturor provocărilor cu care ne confruntăm în prezent în Europa, această zi este un motiv pentru noi toți să fim optimiști. Uzina de materiale active catodice de ultimă generație și instalația de reciclare pentru producția de masă neagră subliniază faptul că noi, la BASF, credem în viitorul industriei chimice din Europa și din Germania și investim în produse și servicii inovatoare pentru clienții noștri de pe piața noastră de origine. Prin cele două investiții ale noastre contribuim în mod semnificativ la reducerea amprentei de CO2 a bateriilor și închidem bucla pentru mobilitatea durabilă“, a declarat Martin Brudermüller, președintele Consiliului Director Executiv al BASF SE.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, prezent la inaugurarea centrului, a subliniat importanța creării unui lanț valoric competitiv și durabil pentru fabricarea celulelor de baterie în Europa. „Piața bateriilor din UE este în creștere rapidă. Se preconizează că cererea de baterii va continua să crească drastic în următorii ani atât pentru mobilitate, cât și pentru stocare, iar concurenții noștri urmăresc și ei această piață. În acest context, Comisia Europeană se angajează să continue construirea unui ecosistem solid de baterii în Europa. Acesta este motivul pentru care am creat Alianța Europeană pentru Baterii, care a contribuit până acum la generarea de peste 180 de miliarde EUR în investiții private. Uzina BASF a beneficiat de această muncă. Cu accent pe materialul activ catodic avansat și pe reciclare, demonstrează că putem crește competitivitatea UE și putem reduce dependențele acesteia într-un sector strategic și putem accelera tranziția ecologică“, a spus Maroš Šefčovič.
„Noua fabrică nu este doar prima unitate de producție pentru materiale active catodice de înaltă performanță din Germania, ci și prima unitate complet automatizată de producție de materiale active catodice la scară largă din Europa. Amprenta de carbon a materialelor active catodice inovatoare de la BASF este semnificativ mai mică decât standardul din industrie datorită tehnologiilor de producție eficiente deținute de BASF, care includ consumul minim de energie și o proporție mare de energie regenerabilă. Pentru a satisface cererea în creștere a clienților pentru piața europeană de vehicule electrice, BASF pregătește deja investiții suplimentare pentru materialele active catodice în Europa“, se precizează într-un comunicat al BASF, cel mai mare producător de produse chimice din lume.• ecologic