20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Cinci sisteme ingenioase adună deșeurile care plutesc pe râuri

  Sursa foto: Facebook

  BRANDUL DE APĂ MINERALĂ DORNA a inițiat campania „Apa care are grijă de ape“ prin care au fost instalate sisteme de curățare a deșeurilor plutitoare pe cinci râuri importante din țară. Proiectul se derulează în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și cu sprijinul ONG-ului CSR Nest. Punerea în aplicare a început cu o fază pilot în această primăvară, când au fost montate primele dispozitive pe râurile Ialomița și Dâmbovița, iar în toamnă a continuat cu instalarea altor sisteme pe Argeș, Jiu și Mureș.
  Potrivit organizatorilor, în cele șase luni ale fazei pilot au fost adunate aproximativ 700 kilograme deșeuri de pe râurile Ialomița și Dâmbovița.
  Sistemele de colectare sunt de două tipuri: Litter Trap și Log Boom. Ambele sunt construite din plastic colectat de pe râuri și reciclat, nu consumă energie și pot capta gunoaiele de la suprafața apei și până la un metru adâncime. Deșeurile colectate sunt trimise la sortare și apoi la reciclare.
  Dispozitivele sunt adaptate la specificul râurilor (debit, lățime, adâncime, rezistența malurilor) pentru a funcționa la randament maxim. Înainte de instalare trebuie identificat punctul optim pe fiecare râu, un proces de durată în care sunt implicați mai mulți decidenți. În următorul pas al campaniei se vor amplasa camere video pentru optimizarea procesului de colectare.• Irina Tomşa

  Newsletter Ecologic