Comisia Europeană a acceptat în data de 3 februarie a.c., în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, o solicitare din partea Franţei de aprobare a unei scheme de 500 milioane de euro pentru susţinerea financiară a reciclării chimice a anumitor tipuri de deșeuri din plastic. Guvernul francez a specificat că „măsura contribuie la realizarea priorităților Comisiei Europene pentru 2024-2029, pe baza orientării politicilor europene spre o economie mai circulară“.
Schema franceză
Franța a notificat Comisiei planurile sale de a introduce „o schemă de sprijin de 500 milioane euro, investiții pentru reciclarea chimică a anumitor tipuri de deșeuri din plastic, cum ar fi tăvi, folii, sticle non-băuturi și materiale textile cu un anumit conținut de poliester. Schema își propune să sprijine tehnologiile de reciclare chimică care convertesc deșeurile de plastic amestecate și/sau contaminate înapoi în materii prime“. Schema va contribui la îndeplinirea obiectivului de circularitate a proceselor de producţie şi consum ca parte a unei transformări mai ample a industriei către neutralitatea climatică.
În cadrul schemei, ajutorul va lua forma subvențiilor directe. Schema este deschisă companiilor de toate dimensiunile și operează în toate sectoarele. Valoarea maximă a ajutorului este de 40% din costurile eligibile, care sunt costurile de investiții suplimentare calculate prin compararea costurilor totale de investiții ale unui proiect de reciclarea chimică a deșeurilor de plastic cu cele ale proiectelor mai puțin prietenoase cu mediul.
Evaluarea Comisiei
Comisia a evaluat măsura în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, în special articolul 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea UE („TFUE“), care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții, precum și Orientările privind ajutorul de stat pentru climă, protecția mediului și energie 2022 („CEEAG“).
Aceasta este prima schemă de ajutor de stat evaluată în conformitate cu secțiunea 4.4 din CEEAG, care permite ajutorul pentru eficientizarea resurselor și pentru sprijinirea tranziției către o economie circulară. Comisia a constatat că schema de ajutor de stat este necesară și adecvată pentru că permite reciclarea chimică a materialelor plastice şi are un „efect de stimulare“, deoarece beneficiarii nu şi-ar putea îndeplini fără sprijinul public obligaţiile ce le revin.• Matei Dumitru