Dacă nu ştiţi unde să plecaţi în vacanţa ar fi bine să alegeţi o destinaţie eco. România este prima ţară europeană care a lansat în anul 2012 conceptul de „destinaţie ecoturistică“.
Lista destinațiilor ecoturistice desemnate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului este publică și poate fi consultată pe www.turism.gov.ro, la secțiunea „Structuri autorizate“. De asemenea, procedura de acordare a acestei certificări poate fi regăsită pe același site, în secțiunea Structuri autorizate/Documentație autorizare/Desemnarea destinațiilor ecoturistice. Menționăm că acest sistem voluntar reprezintă un ghid de bune practici și stabilește o direcție clară pentru destinație, în vederea dezvoltării turismului local pe baza unor principii durabile.
Destinațiilor ecoturistice din România certificate sunt: Colinele Transilvaniei, Retezat – Ţara Haţegului, Eco Maramureş (Mara – Cosău – Creasta Cocoșului), Băile Tușnad și împrejurimile.
O destinație ecoturistică vă oferă un nivel minim de servicii turistice. Una dintre cerințele de autorizare se referă la existența la nivelul structurilor de cazare a unui total de minimum 50 de locuri, iar majoritatea acestor unități trebuie să fie de mici dimensiuni (maximum 15 camere/spațiu de cazare). Totodată, destinația ecoturistică are o reţea de unități de cazare care implementează un sistem de bune practici în ecoturism (ex. Eticheta Ecologică Europeană) sau cel puțin elaborează un plan care să determine realizarea unei astfel de rețele.
Înainte de a porni la drum este bine să verificaţi dacă structurile de cazare sunt certificate în ecoturism pentru că deocamdată Ministerul Turismului nu a publicat o listă a acestora.
Există însă o altă listă a „produselor certificate“ în Ecoturism la această adresă.• ecologic