Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a anunţat ca o mare victorie faptul că în acest an eticheta de calitate „Blue Flag“ a fost acordată unui număr de 6 plaje din România: Vega Vintage, din Mamaia, Marina Regia și Phoenicia, din Năvodari, Citadel și Azur, din Eforie, precum și Phoenicia Blue View din Olimp. Autorităţile române speră ca anul viitor şi plaja Axxis Nova din Năvodari să primească această certificare.
Cu cele şase plaje care arborează steagul albastru nu vom reprezenta nici în acest an o ameninţare reală pentru turismul european. Prin comparaţie, Spania are 627 de plaje „Blue Flag“, Grecia 617, Turcia 531, Italia 458 şi Franţa 405. Chiar şi Bulgaria are 22 plaje „Blue Flag“, de aproape patru ori mai multe decât România.
Iar dacă avem în vedere criteriile necesare pentru a primi această certificare putem spune că nici în viitorul apropiat România nu va conta prea mult în turismul litoral. Şi aceasta deoarece pentru a primi distincţia, plajele trebuie să îndeplinească 33 de standarde înalte în mai multe aspecte importante.
În privinţa curățeniei, plajele trebuie să fie foarte curate atât din punct de vedere al nisipului, cât și al apei de mare. Ori la noi spartul seminţelor de floarea soarelui şi aruncarea cojilor pe nisip sau în apă este un fel de sport naţional.
Cât despre „practicile durabile de management al mediului“, reducerea deșeurilor de plastic, protejarea ecosistemului și educarea vizitatorilor cu privire la importanța protejării mediului nu cred că are rost să vorbim. Este suficient să vezi grămezile de gunoaie ce rămân în urma turiştilor, nepăsarea generală faţă de tot ceea ce înseamnă spaţiu public pentru a înţelege că nu marea noastră este de vină pentru faptul că nu avem plaje acreditate Blue Flag, ci lipsă de educaţie a celor care o vizitează.• ecologic