Creşterea nivelului mării este mai mare şi mai rapidă decât se credea, arată studiul unor experţi de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga care au declarat că predicţiile anterioare nu se potrivesc cu datele istorice.
IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), organismul ONU specializat în schimbări climatice a prezis la ultima evaluare că e puţin probabil ca nivelul mării să crească cu peste 1,1 metri până în 2100. Cercetătorii danezi cred că marea poate creşte cu 1,35 metri. Când au folosit valorile înregistrate de-a lungul timpului pentru a valida modelele pe care s-a bazat evaluarea IPCC au descoperit o discrepanţă de aproape 25 centimetri, a scris theguardian.com.
Aslak Grinsted, profesor la Institutul Niels Bohr şi coautor al studiului, a explicat că modelele folosite de IPCC „nu se potrivesc cu rata de creştere a nivelului mării pe care o vedem când comparăm scenarii de viitor cu observaţii din trecut“. Predicţiile IPCC s-au bazat pe un „puzzle“ de modele pentru straturile de gheaţă, gheţari şi încălzirea apei. Grinstead a explicat că datele disponibile sunt uneori prea puţine. Referitor la topirea gheţii din Antarctica nu există informaţii decât după 1990, când a început să fie observată prin sateliţi.
Specialistul a constatat că datele individuale testate înapoi în timp din 1850 până în 2017 au indicat creşterea reală a nivelului mării, dar când informaţiile au fost combinate predicţiile au ieşit „prea conservatoare“. Specialiştii danezi speră că metoda lor de validare a scenariilor pentru viitor prin verificarea datelor din trecut să fie adoptată ca instrument de comparare a diferitelor modele.● Alexandra Popescu