În 2022 ECOTIC a depășit pragul de 320.000 tone DEEE colectate și reciclate și cel de 1.100 campanii și acțiuni de conștientizare derulate, fiind organizația care îndeplinește an de an ținta producătorilor de echipamente electrice afiliați.• Diana Trifu
Cele peste 220 de campanii „Orașe Curate“ și „Comune Curate“ desfășurate în 2022 în parteneriat cu autoritățile locale au adus în atenția cetățenilor soluțiile de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), punându-le la dispoziție puncte de colectare și servicii de ridicare de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase. O parte dintre acțiuni s-au desfășurat în cadrul campaniei „Curățăm România“, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Caravana ECOTIC – expoziția mobilă de deșeuri electrice – și-a reluat traseul prin țară și a poposit la București, Craiova, Balș, Iași, Roman, Brașov, Slatina, Piatra Neamț, Cluj-Napoca, Bistrița, Baia Mare, Satu Mare, Râmnicu-Vâlcea, Oradea și Joseni. Copiii și adulții au aflat mai multe despre echipamentele electrice uzate, despre substanțele conținute și necesitatea colectării separate și reciclării. Caravana a fost prezentă și la Forumul Orașelor Verzi de la Brașov, cel mai mare eveniment din România dedicat mediului.
ECOTIC a continuat să își extindă rețeaua de puncte de colectare prin intermediul parteneriatelor locale precum și serviciile de colectare de la domiciliu, asigurându-se astfel că cetățenii din 34 de județe pot preda deșeurile electrice voluminoase de acasă. Numărul punctelor de colectare ECOTIC a crescut și în anul recent încheiat, ajungând la 10.764.
Proiectele educaționale – „Școala Ecoterrienilor“ și „Și cei mici fac fapte mari“ – au avut succes în rândul cadrelor didactice și al tinerilor, înregistrând 623 de instituții de învățământ înscrise. Elevii au învățat despre protecția mediului și colectarea separată și au predat deșeuri de echipamente electrice și electronice, de baterii și acumulatori.
În contextul Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electronice, celebrată în octombrie, ECOTIC a promovat mesajul „Predă spre reciclare deșeurile electrice, inclusiv pe cele mici!“ printr-o serie de activități: publicarea studiului „Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni“, organizarea unor campanii de conștientizare și colectare, vizitele Caravanei ECOTIC și o tombolă dedicată celor care au transmis prin intermediul call centerului 021 9641 comenzi de preluare de la domiciliu a deșeurilor electrice voluminoase.
În plus, Caravana ECOTIC a fost prezentă la conferința plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor desfășurată la Palatul Parlamentului, oferind vizitatorilor posibilitatea de a vedea îndeaproape materialele conținute de DEEE-uri și de a înțelege astfel importanța colectării separate și reciclării acestor tipuri de deșeuri.
Proiectul de donații în parteneriat cu Ateliere fără Frontiere a continuat și în 2022, iar ca rezultat Asociația Mia’s Children a primit 50 de echipamente IT recondiționate care sunt acum folosite la activitățile instructiv-educative adresate celor peste 40 de copii și tineri aflați în situație de risc social major. Persoanele juridice sau fizice care doresc să doneze echipamente IT în stare de funcționare pentru copiii din școlile situate în zone defavorizate, din centre de plasament sau alte structuri educaționale, o pot face pe tot parcursul anului prin completarea formularului disponibil pe ecotic.ro.
Evenimentul Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat a revenit în 2022 în format fizic şi a reunit reprezentanți ai autorităților, companiilor și ONG-urilor pentru a premia proiectele cu impact asupra protecției mediului înconjurător. În cele 14 ediții de până acum au fost înscrise în competiție peste 700 de proiecte din partea instituțiilor publice, de învăţământ, companiilor și ONG-urilor.
În iulie ECOTIC a organizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor un webinar dedicat autorităților publice locale referitor la oportunitățile de finanțare oferite de PNRR.
„Atingerea țintei de colectare de 65% și conștientizarea publicului larg asupra importanței colectării deșeurilor electrice au fost principalele direcții ale anului trecut.
Ne-am extins totodată rețeaua de puncte de colectare și serviciile de preluare de la domiciliu, precum și gama activităților de conștientizare, inclusiv cele din mediul online.
Și în acest an vom veni în întâmpinarea nevoilor cetățenilor de debarasare responsabilă a DEEE-urilor oferindu-le soluții concrete şi toate informaţiile necesare“, a declarat Valentin Negoiță, președintele ECOTIC.