În sudul Australiei s-a descoperit că numeroși comercianți de fish and chips (pește pané cu cartofi prăjiți) preparau popularele mâncăruri nu din așa-numiții fulgi, care prin definiție sunt fâșii din carnea unor rechini comuni de talie mică, ci din bucățele de rechini pe cale de dispariție. Un studiu a dovedit cu analize ADN că doar aproximativ o treime din porțiile servite erau din fulgi și restul conțineau bucăți de pești de tot felul, inclusiv din specii amenințate cu dispariția (cum ar fi rechinul Mako cu înotătoare scurte) importate și etichetate ca fulgi.
Standardul australian prevede că numai rechinii din două specii pot fi vânduți ca fulgi: Mustelus antarcticus și Mustelus lenticulatus, iar la ceilalți eticheta trebuie să precizeze specia, dar regula este neaplicabilă. Verificarea nu se poate face nici vizual, nici gustativ, întrucât fulgii arată la fel și sunt apreciați tocmai pentru că nu au gust pregnant de pește.
În Australia se vând fulgi la toți comercianții de fish and chips și în magazinele de pește, iar consumatorii îi consideră o alegere sustenabilă. Autorii studiului spun că trebuie instituite reguli foarte stricte de trasabilitate și etichetare.• Irina Tomșa