20.5 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Experiența RLG în sisteme de garanție-returnare poate diminua provocările operatorului de pe piața locală

  Sistemul de management Reverse Logistics Group (RLG) care permite monitorizarea și analiza în toate fazele procesului de utilizare și retur al ambalajelor de unică folosință din plastic dedicate băuturilor este rezultatul a peste 18 ani de experiență aplicată în sisteme de garanție-returnare (SGR) în țări din Europa, Asia și Canada.•

  Soluția RLG nu izolează, ci integrează

  Din perspectiva RLG, un sistem de garanție-returnare (SGR) nu se rezumă la echipamentele automate de preluare a ambalajelor (așa-numitele reverse vending machines, RVM), ci are în vedere relațiile dintre toți participanții la economia circulară, astfel încât aceștia să poată comunica între ei eficient și rapid în orice stadiu al procesului de returnare a garanției.
  Producătorii, comercianții, companiile de logistică, operatorii de colectare și reciclare a deșeurilor, producătorii de RVM-uri beneficiază de o soluție scalabilă, adaptată nevoilor lor colective și individuale, care și-a dovedit deja eficiența în țări precum Germania încă din anul 2003.

  Elimină riscul monopolului

  RLG operează cu o gamă largă de parteneri și subcontractori, ceea ce crește capacitatea de a integra în sistem echipamente și aparate dintre cele mai diverse. Acest lucru îi oferă administratorului SGR libertatea de a-și alege partenerii și de a dezvolta infrastructura de colectare, logistică și de reciclare.

  Maximizează eficiența financiară

  Cu ajutorul sistemului informatic al RLG, operatorul SGR poate atinge cotele de returnare impuse prin HG nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, modificată și completată, astfel: 65% pentru primul an operațional, 80% pentru cel de al doilea an de la implementare și 90% pentru al treilea an, printr-o permanentă monitorizare a fiecărui ambalaj introdus pe piață prin sistemul convențional de etichetare EAN.
  Soluția RLG permite împărțirea și calcularea precisă a costurilor de proces folosind sistemul de urmărire individuală a unității PET.
  În Romania frauda poate atinge 5%-10% din totalul valorii pieței SGR, iar această monitoriza-re strictă diminuează semnificativ potențialele pierderi.
  Sistemul RLG poate identifica ambalajele care nu fac parte din SGR sau care au făcut obiectul unor multiple returnări cu scopul de a obține o valoare mai mare a garanției returnate.

  Schema SGR RLG 1m

  Reduce semnificativ poluarea

  Spre deosebire de colectarea manuală utilizată în sistemele de garanție actuale, soluția RLG propune o alternativă la transportul ambalajelor colectate către centrele de numărare, reducând considerabil costurile de logistică și implicit amprenta de CO2.
  RLG a demonstrat că prin colectarea și reciclarea materialelor de înaltă calitate se stimulează sustenabilitatea și reutilizarea materialelor din plastic.

  Crește gradul de implicare a populației pentru o reciclare activă

  Întrucât comportamentul consumatorilor este variat, soluția SGR implementată cu succes de RLG în alte țări permite colectarea fără obligativitatea de „returnare la retailer“, ci acolo unde se află consumatorii, fără ca aceștia să fie limitați la utilizarea automatelor de preluare a ambalajelor, care în pofida avantajelor incontestabile nu pot fi folosite oriunde.
  Soluția RLG permite o diversificare a metodelor de colectare mult mai convenabile și cu un impact mai mic asupra cheltuielilor de capital prin posibilitatea de a aplica în funcție de nevoile locale variante precum:
  Aplicație mobilă pentru reciclare la domiciliu în cazul gospodăriilor care integrează colectarea stradală;
  Colectare manuală prin cititor de cod în cazul chioșcurilor, micilor comercianți, benzinăriilor;
  Coșuri de gunoi ecologice amplasate în zone pietonale, zone rezidențiale, festivaluri, parcări;
  Coșuri de gunoi ecologice cu compactor utilizate de benzinării, administratorii clădirilor de birouri, plaje, hoteluri;
  RVM-uri simplificate sau standard pentru hipermarketuri și supermarketuri, centre de reciclare, piețe, stadioane.

  Stimulează creșterea volumului de produse vândute și fidelizarea la o anumită marcă

  Datorită tehnologiilor moderne ce permit adaptarea softului RLG la orice tip de RVM, comercianții pot iniția în orice moment campanii de fildelizare a clienților prin recompensare dacă aceștia îndeplinesc condițiile solicitate.
  Campaniile de promovare a colectării selective, precum cele care acordă un voucher de discount suplimentar pentru un anumit produs, pot crește volumul de vânzări la o anumită gamă. De exemplu, acordarea unei reduceri de 15% la colecția de vinuri demidulci a brandului X în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște pentru returnarea a cinci unități de ambalaj poate schimba decizia de cumpărare în favoarea brandului respectiv și implicit poate aduce creșteri de volum. Un alt exemplu este acordarea sub formă de cadou a unui produs din categoria băuturi răcoritoare la returnarea unui anumit număr de ambalaje ale brandului respectiv.

  Pregătită pentru viitor și diversificare

  George Loloiu, directorul general al RLG România, a anticipat provocările și nevoile pe care le va avea SGR în România, iar acestea au fost avute în vedere la dezvoltarea soluției RLG care are la bază facilitarea și extinderea sistemului de garanție-returnare și pentru alte tipuri de ambalaje, indiferent de formă. Această anticipare deschide calea colectării ambalajelor din carton multistrat (de exemplu pentru lapte sau suc) cu costuri de implementare deja eficientizate pe structura existentă.
  Despre RLG pe scurt:

  Reverse Logistics Group face parte din Grupul Reconomy;
  24 de birouri locale în peste 80 țări din America, Asia și Europa;
  28 de ani de experiență în procese de colectare DEEE și baterii uzate, precum și SGR;
  2 miliarde euro valoarea activului gestionat anual;
  14 ani de activitate pe piața românească, în care a creat sistemul logistic și o infrastructură viabilă cu următoarele rezultate:
  70 milioane bucăți baterii și acumulatori colectate;
  a contribuit la reciclarea a peste 53.000 tone baterii și acumulatori;
  a colectat 65.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice;
  4 puncte de colectare și consolidare DEEE și baterii uzate în județele: Ilfov (comuna Chiajna), Argeș (comuna Mărăcineni), Neamț (orașul Roman), Hunedoara (orașul Deva).

  logo rlg