23.4 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  Foametea din Africa se agravează

  Susra foto: pixabay.com

  Cornul Africii se confruntă cu cea mai mare secetă din 1981 până în prezent și peste 13 milioane de oameni din Etiopia, Kenya și Somalia vor suferi grav de foame în primul trimestru al acestui an, a anunțat Programul Mondial pentru Alimente (World Food Programme, WFP) al Națiunilor Unite.
  Ultimele trei sezoane ploioase au fost foarte sărace în precipitații, ceea ce a dus la distrugerea culturilor agricole și a decimat turmele de animale. Lipsa apei și pășunilor a forțat multe familii să se mute și a dus la conflicte între comunități. Se anunță precipitații sub media normală și în următoarele luni, ceea ce va agrava situația. Deja prețurile alimentelor au crescut enorm, la fel și inflația, iar locurile de muncă în agricultură sunt extrem de puține, ceea ce face ca oamenii să nu-și mai poată procura hrana. Malnutriția face ravagii în zonă și se va înrăutăți dacă nu se iau măsuri imediate.
  Situația impune acțiuni umanitare imediate și sprijin pentru a crea comunităților condițiile necesare pentru a rezista în viitor, a declarat Michael Dunford, directorul regional pentru Africa de est al WFP. În cele trei țări pârjolite de secetă WFP oferă hrană și asistență comunităților afectate, precum și fonduri pentru menținerea animalelor în viață sau compensații în cazul pierderilor. Întrucât finanțarea este insuficientă în aceste condiții, WFP a lansat un Plan de Răspuns prin care solicită 327 milioane USD ca ajutor pentru următoarele șase luni.• Irina Tomşa

  Newsletter Ecologic