După sute de descinderi în comuna Sinteşti, din judeţul Ilfov, în care au încercat în zadar să oprească fenomenul arderilor ilegale de deşeuri, comisarii Gărzii de Mediu au făcut o sesizare penală întregii comunităţi din această localitate din apropierea Bucureştiului. Sesizarea a fost documentată cu datele acumulate de GNM de-a lungul numeroaselor descinderi, astfel, punând la dispoziția organelor de cercetare penală informații clare pentru pedepsirea făptașilor, conform legii.
Sarcina procurorilor nu va fi una uşoară. În Sinteşti oriunde te-ai uita, prin curţi, pe câmp, pe stradă, vezi munţi de deşeuri de tot felul şi urme ale incendierilor. Aici, arderea plasticelor, a anvelopelor sau a cablurilor nu este o obişnuinţă, ci o adevărată tradiţie, care se transmite din tată în fiu, pentru că furtul deşeurilor, incendierea lor şi vânzarea metalului recuperat sunt singurele metode de supravieţuire în aceste comunităţi.
Nu de puţine ori însă, şi nu numai la Sinteşti, ci şi în alte localităţi bine cunoscute de comisarii GNM, intră periodic camioane pline cu haine vechi sau cu alte materiale care trebuie distruse. Şi contra unor sume de bani foarte mici membrii comunităţii se ocupă de acest lucru.
Deşeurile care sunt incendiate la Sinteşti nu cad din cer, nu cresc din pământ şi nici nu vin pe calea ferată. Ele sunt aduse aici pe şosea, pe strada principală, în văzul lumii. Şi dacă cineva şi-ar dori cu adevărat să oprească aceste incendieri, aici ar trebui intervenit cu câteva filtre rutiere. Pe modelul controlului la punctelor de trecere a frontierei pentru combaterea traficului ilegal de deşeuri.• ecologic