Organizaţia PETCORE EUROPE, în parteneriat cu Coaliția pentru Economie Circulară (CERC) au organizat pe 17 octombrie a.c. în Bucureşti conferinţa PETCORE EUROPE ROADSHOW, un eveniment de o importanţă deosebită pentru viitoarele decizii politice ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte reciclarea, sustenabilitatea şi economia circulară în ţările Uniunii Europene. A fost pentru prima dată când o conferinţă de o asemenea importanţă, care în mod normal ar fi fost organizată la Bruxelles, s-a desfăşurat în România.
Preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară, Constantin Damov, iniţiatorul acestui eveniment, a salutat prezenţa la Bucureşti a reprezentanţilor PETCORE. „Mă bucur că avem aici la Bucureşti atât de mulţi prieteni şi colegi din Europa şi suntem extrem de fericiţi pentru că am reuşit să organizăm pentru prima oară un asemenea eveniment unde majoritatea jucătorilor din domeniu şi din această zonă a Europei s-au întrunit pentru a dezbate viitoarea legislaţie şi provocările pentru PET, un material extrem de valororos, care,după părerea mea, a câştigat bătălia cu majoritatea materialelor de ambalare, cu sticla cu hârtia sau cu aluminiul. Vom încerca să trimitem de aici un mesaj Parlamentului European, pentru că în faţa noastră sunt multe schimbări şi prevederi legislative care vor veni de la Bruxelles“, a spus Constantin Damov.
Antonelli Ciotti, preşedintele PETCORE EUROPE, a fost cel care a deschis lucrările conferinţei cu o întrebare. „De ce suntem aici, astăzi? Pentru a vedea care sunt cele mai importante îngrijorări ale dumneavoastră şi a le face auzite de cei de la Bruxelles, pentru că acolo se decide legislaţia pentru toată Europa. Iar dacă noi nu acţionăm acum, când se concepe această legislaţie, după aceea va fi prea târziu. Am auzit că prin Sistemul Depozit colectarea PET-ului în România este în creştere, un lucru care mă bucură. Dar preţul colectării, nu numai în România, ci în Europa este mult mai mare comparativ cu preţul colectării PET-urilor în alte ţări din afara Europei. Deci, dacă comunitatea Uniunii Europene nu îi protejează pe reciclatorii locali vom vedea cum în Europa vor intra tot mai multe cantităţi de materiale reciclate în alte ţări, la nişte preţuri cu care noi nu putem concura. Este ca şi cum ai produce un produs petrochimic la un preţ al petrolului de 10 ori mai mare decât al altora“, a sintetizat Antonelli Ciotti cea mai mare îngrijorare a reciclatorilor europeni de PET.
PETCORE este o organizaţie non profit care s-a înfiinţat în Bruxelles în 1993. „Ceea ce ne dorim este ca PET-ul să fie recunoscut ca fiind un material sigur şi mai sustenabil decât sticla, doza de aluminiu sau alte materiale. Avem 160 de membri cu mai mult de 27.000 de angajaţi. Aproximativ 3 milioane tone de sticle PET post-consum au fost colectate în 2022, adică 75% din sticlele puse pe piaţă“, a mai spus preşedintele PETCORE Europe.
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, prezent la eveniment, a adus în atenţia celor prezenţi Sistemul Garanţie-Returnare şi rezultatele pe care acesta le înregistrează. „Pentru că astăzi vorbim de PET, primul lucru care îmi vine în minte este Sistemul Garanţie-Returnare din România. Pentru că, dacă veneaţi în urmă cu un an sau doi înainte, oriunde aţi fi călătorit în frumoasa noastră ţară aţi fi văzut o mulţime de PET-uri în râuri, păduri sau pe câmpuri. Din păcate, România se află în coada listei ţărilor europene pentru că deocamdată reciclăm doar 12-13% din deşeurile municipale, iar restul ajunge, în cel mai bun scenariu, în gropile de gunoi.
În urmă cu 5 ani, când am vizitat fabrica de la Buzău, am văzut munţii de PET-uri aduse aici din Europa şi din alte ţări, chiar şi din Australia. M-am gândit atunci la cât de mult poluăm pentru a transporta nişte PET-uri din cealaltă parte a globului, în timp ce noi le aruncăm pe ale noastre la gropile de gunoi. Apoi am pornit Sistemul Garanţie-Returnare şi, în momentul în care am primit un telefon de la domnul Damov care mi-a spus că a oprit importul de PET pentru că avem destul material de pe piaţa internă, vă spun că a fost poate cea mai bună veste pe care am primit-o ca ministru al Mediului.
Datele pe care le primim de la RetuRO sunt foarte îmbucurătoare. În luna august au fost returnate 70% din ambalajele SGR puse pe piaţă, iar în septembrie – 81%. Eu sunt sigur că sistemul depozit din România este şi va fi va fi un mare succes, dar când mă gândesc la acest sistem nu mă gândesc doar la mediu, ci şi la cheltuielile pe care le implică acesta în investiţii, capital şi în noi tehnologii. Mă bucur că aceste ambalaje sunt reciclate în România, dar mă îngrijorează unele ştiri conform cărora multe materiale reciclate, intră în Europa din alte ţări.
Am citit recent un articol în care se semnala că mari cantităţi de rPet intră în Europa din China. Şi, conform specialiştilor, este greu de spus dacă rPet-ul acesta a fost făcut din material virgin sau cu adevărat prin reciclare. Cred sincer că trebuie să identificăm mecanisme prin care să putem proteja industria europeană de reciclare, pentru că aceasta nu poate concura cu alte industrii care nu au obligaţiile impuse de legislaţia europeană.
Mesajul meu, ca membru al Guvernului, este că am uşile deschise permanent pentru reprezentanţii industriei, îi primesc oricând şi sunt deschis la toate propunerile lor. Cred că dacă fiecare ministru din fiecare ţară a Uniunii va face acelaşi lucru sunt sigur că Uniunea Europeană va avea cu siguranţă o economie puternică, dar care, pentru a fi mai rezilientă şi mai eficientă, trebuie protejată“, a declarat ministrul Mediului.
O intervenţie specială a fost cea a lui Nicu Ştefănuţă, europarlamentar român şi vicepreşedinte al Parlamentului European: „Mi-aş dori foarte mult ca toţi cei prezenţi la această conferinţă să nu vadă Bruxelles-ul ca pe un inamic, ci ca pe un aliat. Green Deal nu este numai pentru mediu, ci este un plan pentru economie, pentru sustenabilitate. Iar dacă politicile economice se fac pe o perioadă de cinci ani, strategiile economice se fac pentru 10 ani, pentru că dumneavoastră, cei din industrie, trebuie să vă faceţi planurile de investiţii pe termen lung. În momentul acesta eu cred că strategiile Uniunii Europene sunt clare, doar tacticile poate ar trebui revizuite. Cu domnul Damov am vorbit de foarte multe ori despre întregul lanţ valoric al PET-ului şi despre faptul că nu există deşeuri, există doar materii prime. Cu toate acestea, noi în Uniunea Europeană continuăm să importăm materii prime din alte părţi. Este ca şi cum ne-am împuşca singuri în picior. Vreau să vă asigur că sunt foarte atent la problemele pe care le semnalaţi şi că aveţi un sprijin în Bruxelles, în Starsbourg, în mine şi în ceilalţi colegi ai mei. Alături de colegii mei ne dorim, ca şi dumneavoastră, să avem o industrie europeană în creştere care să nu depindă de importuri din alte ţări din afara Europei“.
Doiniţa Mihai, VP Public Affairs Eastern Europe South at Tomra Systems ASA, a prezentat contribuţia TOMRA la ecosistemul EPR, buna funcţionare a Sistemului Depozit pentru ambalajele de băuturi, colectarea separată pentru alte fracţii cum ar fi alte tipuri de plastic, textile, hârtie şi electronice şi sortarea deşeurilor colectate în amestec. Reprezentanta TOMRA a făcut şi o prezentare detaliată a sistemelor depozit din Europa, a celor existente, dar şi a celor care vor fi implementate în viitorul apropiat.
Una dintre temele abordate în cadrul conferinţei au vizat armonizarea reglementărilor, standardelor și certificărilor UE pentru a asigura un flux continuu de materiale reciclate, promovarea cunoștințelor şi partajarea celor mai bune practici prin intermediul platformelor de evaluare recunoscute ale UE.
Alte subiecte abordate de cei prezenţi la acest eveniment de marcă au fost: armonizarea şi alinierea reglementărilor şi a standardelor în întreaga UE; schimbul de cunoștințe privind tehnologiile avansate de reciclare; strategiile economiei circulare pentru a implementa Design for Recycling (D4R); elaborarea unor studii științifice comune și proiecte de inovare, încurajarea proiectelor de cercetare și dezvoltarea colaborativă care pot îmbunătăți tehnologiile de reciclare a PET; proiectarea pentru reciclare și crearea de noi modele circulare de afaceri; dezvoltarea de platforme de date partajate pentru a urmări producția de PET şi ratele de reciclare și fluxurile de materiale din regiune.
În cadrul conferinţei, Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară, a transmis un mesaj celor prezenţi: „Cred că a venit timpul să nu mai vorbim de Centrul sau Estul Europei. Există o singură Europă şi cred că noi cei din industrie trebuie să fim prezenţi la Bruxelles pentru a influenţa şi administra corect legile care ne privesc. Suntem foarte preocupaţi de cum se va dezvolta piaţa în următorul an. Va fi oare o piaţă deschisă în continuare pentru ţările care nu îndeplinesc aceleaşi criterii pe care noi le avem în standard, pe care suntem obligaţi să le respectăm? Vom fi în continuare nevoiţi să luptăm cu o concurenţă neloială sau va avea loc o schimbare? Vom intra cu adevărat într-o competiţie globală cinstită sau situaţia va continua la fel ca şi până acum? În prezent această activitate economică este cu adevărat ameninţată, iar presiunile, ca şi cele ale PETCORE, sunt mai mult decât importante, sunt vitale aş spune. Acesta este mesajul nostru şi aş spune că acesta ne-a adus azi aici pentru a vedea cum împreună putem fi mai puternici“. ● ecologic