Colectarea separată a deşeurilor este o obligaţie ce revine atât autorităţilor locale şi agenţilor economici, cât şi fiecăruia dintre noi. Pentru ca aceste deşeuri să ajungă în fabricile de reciclare ele trebuie să treacă în mod obligatoriu printr-un proces de separare pe categorii, în staţii de sortare unde rata de recuperare depinde în primul rând de gradul de tehnologizare a acestor instalaţii.●ecologic
Una dintre cele mai moderne staţii de sortare a deşeurilor din România este amplasată în imediata apropiere a Bucureştiului, în comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov. Deţinută de firma Green PC Ambalaje, această instalaţie de sortare este destinată separării deşeurilor colectate selectiv provenite din sistemul comercial-industrial, de la marii agenţi economici sau din aparatele de tip RVM (Reverse Vending Machine) amplasate în hypermarket-uri, prin care sunt colectate deşeurile reciclabile deocamdată în sistem voluntar până la implementarea unui sistem de garanţie-returnare la nivel naţional. O altă parte din deşeurile ajunse aici provin şi din containerele stradale de colectare separată a deşeurilor amplasate în Bucureşti.
Staţia de sortare, cu o capacitate instalată de până la 5 tone/oră, este o instalaţie complet automatizată având în componenţă roboţi de sortare şi care nu necesită decât intervenţia minimă a factorului uman în procesul sortării deşeurilor reciclabile.
Referitor la importanţa colectării separate a deşeurilor, Vlad Ioancea, directorul general adjunct al societăţii Green PC Ambalaje, ne-a declarat: „Această staţie de sortare este una foarte modernă, iar echipamentele instalate aici respectă cele mai înalte standarde europene şi internaţionale în vigoare ceea ce duce la o rată ridicată de recuperare a deşeurilor reciclabile. Ne-am axat activitatea pe sortarea deşeurilor colectate separat în fluxul comercial, de la agenţi economici, din instalaţiile de tip RVM şi din sistemele de colectare de tip Big Belly amplasate pe arterele principale din Bucureşti, fiindcă pe lângă dorinţa noastră de a devia de la depozitare o cantitate cât mai mare de deşeuri, noi dorim să dăm şi o valoare reală efortului pe care companiile responsabile şi cetăţenii îl fac separând deşeurile pe care le generează şi să le arătăm astfel că ele ajung la reciclare şi nu în depozitele ecologice“.
Sortarea pe fracţii
Sortarea pe fracţii aduce de la sine un grad ridicat de reciclare şi totodată poate ajuta la creşterea calităţii produselor din materiale reciclate.
În instalaţia de sortare a societăţii Green PC Ambalaje deşeurile reciclabile sunt sortate pe o gamă largă de tipuri distincte de materiale reciclabile. Astfel se recuperează materialele reciclabile din carton, tetra pak, polietilenă tereftalată (PET), inclusiv pe culori, deşeuri de aluminiu şi metale feroase, deşeuri din plastic HDPE, PP şi PE, cele din urmă ajungând în instalaţiile de reciclare şi fabricare a produselor din material reciclat pe care compania le deţine în oraşul Făgăraş.
Toate deşeurile reciclabile recuperate sunt balotate şi transportate către reciclatorii finali, iar deşeurile rămase în urma sortării sunt pregătite pentru a fi valorificate energetic. Pentru a eficientiza întregul flux, începând de la colectare şi până la aplicarea politicilor companiei privind sustenabilitatea, în acest an urmează să intre în dotarea Green PC Ambalaje cinci autospeciale de colectare cu motorizare „full-electric“ care vor deservi pentru început zona Bucureşti-Ilfov. Planurile companiei privind eficientizarea şi sustenabilitatea transporturilor nu se opresc aici: în următorii doi ani Green PC Ambalaje intenţionează să înlocuiască întreaga flotă de transport zonal, renunţând la clasicele motoare diesel şi trecând pe motorizări cu zero emisii de CO2.
Sunt curios „privind eficientizarea şi sustenabilitatea transporturilor” întrucât aveți mașini care au norma depășită la anvelope, km depășiți la revizii plus că tonajul unora mașini, încărcate cu deșeuri, depășeste norma de siguranță admisă pentru a circula pe drumurile publice.
Referitor la „rată ridicată de recuperare a deşeurilor reciclabile” ați mărit taxele de colectare încât mulți agenți economici au renunțat la serviciile Green.