Greta Thunberg a fost arestată, pe 17 octombrie a.c, alături de 26 de activişti de mediu, în timp ce participa la un protest organizat în faţa Hotelului InterContinental din Mayfair – centrul Londrei, care găzduia conferinţa Energy Intelligence Forum, cunoscută şi sub numele de „Petrol şi Bani“. La această conferinţă anuală participau directori executivi ai companiilor producătoare de petrol și gaze precum TotalEnergies, Shell și Aramco.
Activiștii, care fac parte din grupul climatic Fossil Free London, au blocat strada din fața hotelului și au refuzat să respecte cererea ofițerilor de poliție de a se muta din stradă pe trotuar, ceea ce le-ar fi permis să își continue acțiunea în mod legal.
Protestatarii au susținut că aceste companii producătoare de combustibili fosili încetinesc în mod deliberat tranziția energetică globală către sursele regenerabile pentru a obține mai mult profit, subliniind faptul că președintele conferinței ONU, COP28, de anul acesta este și CEO-ul unei companii petroliere.
Adresându-se jurnaliştilor din faţa hotelului, Greta Thunberg a spus: „Lumea se îneacă în combustibili fosili. Speranțele, visele și viețile noastre sunt spălate de un potop de spălătorie și minciuni. De zeci de ani a fost clar că industriile combustibililor fosili erau conștiente de consecințele modelelor lor de afaceri și, totuși, nu au făcut nimic“.
Greta, acum în vârstă de 20 de ani, a fost eliberată pe cauțiune după ce a fost acuzată de încălcarea secțiunii 14 din Legea ordinii publice și va apărea în faţa Curţii Magistraților din Westminster pe 15 noiembrie a.c.• ecologic