În timp ce India aşteaptă ca Națiunile Unite să dea undă verde exploatării miniere de adâncime, grupul ecologist Greenpeace a lansat un raport în care atrage atenţia opiniei publice că forarea fundului mării ar putea provoca daune ireversibile pentru mediu și ar putea agrava schimbările climatice.
India investește în prezent sume uriaşe în tehnologia subacvatică după ce a câștigat patru din cele 29 de licențe de explorare acordate de Autoritatea Internațională a Fundului Marin (ISA) a ONU.
„Fără o guvernare adecvată a mărilor, mineritul ar putea elimina habitate și specii întregi, ar putea elibera toxine și ar putea genera poluare în zonele care au fost netulburate de milenii. Exploarea mineritului de adâncime ar putea provoca daune grave și potențial ireversibile ale mediului atât la mine, cât și în zonele oceanice mai largi“, se spune în comunicatul Greenpeace.
Un număr tot mai mare de țări privesc fundul oceanului ca o sursă de bogăție, zăcămintele vaste de minerale fiind cheia pentru realizarea de gadgeturi moderne, de la smartphone-uri la panouri solare. Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice sunt îngrijorați de perturbarea uneia dintre ultimele zone curate ale planetei și de punerea în pericol a speciilor pe care abia le înțelegem, precum și de eliberarea unor cantităţi nebănuit de mari de dioxid de carbon care vor contribui la încălzirea planetei.
Cu toate acestea N.H. Khadge, om de știință la Institutul Național de Oceanografie (NIO) din India, care efectuează sondaje ale fundului mării și testează impactul asupra mediului al programului de explorare a oceanelor adânci al Indiei, a declarat că raportul Greenpeace este „exagerat“ spunând că operațiunile de pe fundul mării ar fi semnificativ mai puțin dăunătoare decât mineritul pe uscat și că tehnologiile ecologice sunt dezvoltate în conformitate cu ghidurile ISA. Greenpeace a cerut ONU ca la discuțiile de luna viitoare la New York organizaţia să susţină un tratat global care să acorde prioritate conservării oceanelor.● Matei Dumitru