17.9 C
București
vineri, iunie 14, 2024
Mai mult

  „Schimbările climatice subterane“, un fenomen prea puţin studiat

  Sursa foto: vonderauvisuals/flickr.com

  Un studiu realizat în Chicago, SUA, semnalează un fenomen pe care oamenii de știință l-au numit „schimbări climatice subterane“ şi care constă în încălzirea şi deformarea solului de sub picioarele noastre cauzată de căldura degajată de clădiri, de reţele de curent, canalizare şi termoficare și de mijloacele de transport subterane.

  Această deplasare a terenului de sub zonele urbane ar putea reprezenta o problemă pentru clădiri și infrastructură, amenințând performanța și durabilitatea pe termen lung, potrivit cercetării.

  „Cu cât orașul este mai dens, cu atât mai intense sunt schimbările climatice subterane. Solul, rocile și materialele de construcție se deformează atunci când sunt supuse la variații de temperatură. De exemplu, solul de sub clădiri se poate contracta atunci când se încălzește, provocând deplasări nedorite“, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Alessandro Rotta Loria, profesor asistent de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois.

  Studiate în ultimii 25 de ani, schimbările climatice subterane pot cauza probleme precum contaminarea apelor subterane sau afectarea transportului subteran, deformarea șinelor sau îmbolnăvirea pasagerilor din cauza căldurii excesive.

  Cercetarea, publicată în această lună în revista Communications Engineering, a fost realizată prin instalarea a 150 de senzori de temperatură în cartierul Chicago Loop, atât la suprafață, cât și în subteran, și într-o varietate de locuri, cum ar fi subsoluri, tuneluri și garaje de parcare. Senzorii au fost plasați, de asemenea, în Grant Park, de-a lungul lacului Michigan, pentru a compara cu temperaturile dintr-o zonă neconstruită, fără exces de căldură provenită din construcții sau transport.

  Datele au fost colectate pe parcursul a trei ani, iar rezultatele au arătat că solul de sub Loop era cu până la 10 grade Celsius mai cald decât cel de sub parc.

  „Am găsit structuri subterane, cum ar fi subsolurile, unde temperatura aerului era foarte ridicată“, a declarat Rotta Loria. „Iar consecința este că cel puțin o parte din căldură se va difuza spre sol în timp, iar aceasta este originea fenomenului.“● Andrei Mincu

  Newsletter Ecologic