2024 a început în Franţa cu intrarea în vigoare a unui decret publicat pe 20 iunie 2023 care prevede interzicerea de la 1 ianuarie a.c. a vânzării fructelor și legumelor ambalate în plastic.
Decretul face parte din Legea nr. 2020-105 din 10 februarie 2020 privind „lupta împotriva generării deșeurilor și economia circulară“ care ar fi trebuit să intre în vigoare în iunie 2023, dar s-a amânat oferind producătorilor încă șase luni pentru a-şi vinde stocurile de marfă. Decretul, extrem de complicat, a creat în Franţa mari nemulţumiri atât în rândul agricultorilor, cât şi a celor care militează pentru interzicerea plasticului în ambalajele produselor alimentare. Consumatorii sunt împărţiţi. Unii şi-ar dori să vadă mai puţin plastic pe rafturile cu legume şi fructe din supermarket-uri, alţii sunt destul de retincenţi atunci când sunt nevoiţi să cumpere fructe şi legume ambalate în hârtie.
Exceptate de la interdicţia legală sunt destul de multe produse. Ele includ andivele, brocoli, sparanghelul, cartofii timpurii, ciupercile, salata, ierburile aromatice, cireşele, zmeura şi căpşunile, dar nu acoperă toată gama de „legume umede“ care nu pot fi ambalate în hârtie, cum ar fi ridichiile decojite.
Pentru producătorii agricoli înlocuirea plasticului din ambalaje cu hârtie este o mare problemă. O organizaţie a producătorilor agricoli din Franţa estimează o creştere a preţurilor legumelor şi fructelor cu 30%, chiar 40% în viitorul apropiat. Această scumpire este generată atât de creşterea preţului hârtiei şi a ambalajelor de hârtie şi carton, dar şi de faptul că producătorii agricoli, care nu şi-au amortizat încă investiţiile pe care le-au făcut în liniile de ambalare în plastic, trebuie să facă acum noi investiţii în alte utilaje pentru fabricarea tăvilor de carton sau a pungilor de hârtie. Că cel care va plăti toate aceste costuri va fi consumatorul este evident pentru toată lumea.● ecologic