Grupul polonez Elemental Group, lider global în minerit urban, a intrat pe piața din România prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al ACC Recycling Services și a anunțat o investiție de 19,84 milioane euro pentru construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în apropiere de Deva, în județul Hunedoara.
Proiectul a fost prezentat pe 7 noiembrie 2024, într-o conferință de presă la care au participat Excelența Sa Paweł Soloch, Ambasadorul Poloniei la București, secretarul de stat pentru Tranziție Energetică și Schimbări Climatice, Alina Jalea și de Bogdan Bălănişcu, secretar de stat în Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Compania românească ACC Recycling Services a fost reprezentată de CEO-ul Cristian Pocol, iar din partea Elemental Group au fost prezenți Darius Slawek (Head of International E-Waste Business Development), Leszek Papciak (Administrator ACC Recycling Services SRL), Slawomir Baran (Head of Merger & Acquisition Department at Elemental) și Sylvester Puczen (Head of Communication, Elemental).
Investiţia
Investiția vine într-un moment crucial, deoarece România își propune să dezvolte o industrie de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Uniunii Europene. Valoarea totală a proiectului este de 19,84 milioane euro, dintre care 8,4 milioane euro ar urma fie fonduri nerambursabile din PNRR, iar restul de 11,44 milioane de euro + TVA reprezintă contribuția directă a Elemental Group.
Situată în Lăpugiu de Jos, la 30 km de Deva, noua unitate de reciclare va ocupa o suprafață de 16.447 mp, incluzând un depozit de 1.600 mp și platforme betonate de 10.000 mp. Proiectul inițial al fabricii de reciclare DEEE a fost dezvoltat de ACC Recycling Services SRL sub conducerea CEO-ului Cristian Pocol, iar, ulterior, pachetul majoritar de 80% din acțiuni a fost vândut către Elemental. În prezent, Cristian Pocol deține o participație minoritară de 20%.
Inaugurarea parcului industrial pentru managementul deșeurilor și reciclare a DEEE-urilor este planificată pentru iunie 2026. Facilitatea va dispune de echipamente complet automatizate, specializate în tratarea deșeurilor electronice, inclusiv a echipamentelor de răcire (frigidere), cu o capacitate de tratare maximă de 4,5 t/oră și va crea 36 de noi locuri de muncă.
Mesajul Guvernului României
În cadrul conferinței, secretarul de stat, Alina Jalea, a prezentat un mesaj oficial din partea Prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, subliniind importanța acestei investiții pentru dezvoltarea industriei verzi în România.
„Azi marcăm un moment cu adevărat important în direcția unui viitor mai responsabil. Viziunea Grupului Elemental se află în perfectă aliniere cu obiectivele Guvernului României de a promova economia circulară și inovația. Vedem acest lucru și prin finanțarea nerambursabilă de 8,4 milioane euro, pe care aveți oportunitatea să o obtineți din Planul Naţional de Redresare și Reziliență, pentru construcția viitoarei fabrici din Deva. Reușim, astfel, să aducem împreună tehnologia de vârf și expertiza necesară pentru a transforma deșeurile în resurse valoroase. Îi încurajez pe toți antreprenorii din România să meargă în această direcție și să investească în soluții inovatoare“, a declarat Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a subliniat, prin intermediul unui mesaj video, că România se află într-un punct esențial pentru dezvoltarea industriei de reciclare DEEE cu sprijinul financiar al PNRR. „Felicit Elemental Group pentru decizia de a investi în România! Avem nevoie de astfel de investiții și noi locuri de muncă înființate. Investiția reprezintă un lucru extraordinar pentru țara noastră. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finanțează din PNNR investiții în economia circulară. 220 milioane euro sunt destinați să ajungă în noile fabrici de reciclare din România și finanțăm până la 8,4 milioane euro pentru fiecare proiect. Sperăm să vedem în cât mai scurt timp posibil cum noua fabrică începe reciclarea DEEE-urilor de care avem atât de multă nevoie“, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ministerul Mediului a fost reprezentat la conferinta de presa de Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a declarat: „Ne bucură foarte mult că ați ales România și exact acest sector de reciclare. Din perspectiva DEEE-urilor la nivel național în acest moment avem nevoie de încă 4-5 ori mai multe capacități de reciclare decât cele existente. Cu prezența dumneavoastră, România își crește capacitatea de reciclare și va exporta mai puține deșeuri și va recicla mai mult la nivel național. Investițiile în componenta de reciclare ne pot aduce beneficii economice. Ne dorim și suntem alături și financiar și procedural de cei care vor să investească în protecția mediului, indiferent de care dintre componente discutăm“, a declarat Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Excelența Sa, Pawel Soloch, Ambasadorul Poloniei la București, a subliniat importanța extinderii investițiilor poloneze în România în noi domenii, precum reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. „Această investiție este foarte importantă în contextul relațiilor dintre Polonia și România, două dintre economiile cu cea mai rapidă ascensiune, nu doar în regiune, dar și în întreaga Uniune Europeană. Felicitări, Elemental Group pentru inițiativă! Mult Succes!“, a declarat Excelența Sa Pawel Soloch, Ambasadorul Poloniei la București
Conform statisticilor Oficiului Național al Registrului Comerțului, la data de 31 decembrie 2023, în România erau înregistrate 1.643 de companii poloneze, cu un capital direct investit de 344,9 milioane euro. Polonia se situează astfel pe locul 19 în clasamentul investitorilor străini, reprezentând 0,71% din totalul investițiilor străine din România.
Vorbind în numele Elemental Group, Slawomir Baran, Head of Merger & Acquisition Department la Elemental Group, a subliniat că extinderea pe piața românească are loc într-un moment oportun și strategic. Expertiza Elemental va fi esențială în avansarea capacităților de reciclare ale României. „România este una dintre cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est, cu un potențial economic în creștere. Decizia noastră de a investi aici se aliniază perfect cu strategia noastră de creștere în Europa în segmentul deșeurilor electronice. Cred cu tărie că aceasta ne va ajuta să susținem practicile durabile în regiune. Suntem entuziasmați de oportunitățile care ne așteaptă și ne angajăm să avem un impact pozitiv în România“, a declarat Slawomir Baran, Head of Merger & Acquisition Department la Elemental Group.
Intrarea Elemental Group pe piața românească a fost posibilă prin achiziționarea a 80% din ACC Recycling Services SRL, companie românească fondată de Cristian Pocol în 2021. „Am fost unul dintre oamenii care au pus bazele industriei de reciclare DEEE în România, iar acest proiect reprezintă astfel și o evoluție firească a activității mele. România are nevoie de foarte multe fabrici de reciclare DEEE, poziționate strategic pe întreg teritoriul țării, iar proiectul PNRR reprezintă o oportunitate uriașă de care țara noastră trebuie să beneficieze. Încă din 2021, noi, la ACC Recycling Services, am început proiectul și am obținut toate autorizațile necesare. Mă bucur că am reușit acest parteneriat cu grupul polonez Elemental Holding și să-i atrag cu o investiție uriașă pe piața românească“, a spus Cristian Pocol, CEO ACC Recycling Services SRL.
Despre Elemental Group
Elemental Group este un lider global în minerit urban. Compania se concentrează pe extragerea metalelor strategice din diverse surse de metale reciclate, cum ar fi catalizatori auto uzați (SAC), deșeuri de echipamente electrice și electronice, plăci de circuite imprimate (PCB), baterii uzate Li-Ion și deșeuri metalice neferoase. Compania recuperează metale strategice precum metalele din grupul platinei, cupru și alte metale de bază și metale prețioase într-un mod ecologic.
Elemental Group are în prezent filiale în 35 de țări de pe patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Nord). Grupul este renumit pentru eforturile sale inovatoare în „minerit urban“ – recuperarea metalelor valoroase, precum litiu, cobalt și metale din grupul platinei, din diferite surse de deșeuri. Activitatea Elemental sprijină tranziția către o economie circulară și sustenabilă, oferind o alternativă ecologică la mineritul tradițional și reducând impactul asupra mediului.
De asemenea, Elemental Group a stabilit parteneriate cu instituții de cercetare poloneze pentru a dezvolta tehnologii avansate de reciclare, poziționându-se ca un jucător-cheie în economia durabilă a Uniunii Europene. Cu o abordare inovatoare și o viziune pe termen lung, compania își propune să contribuie semnificativ la dezvoltarea economiei circulare în România și în întreaga Europă.