22.8 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
Mai mult

  Neîncrederea domină în sectorul gestionării deșeurilor de ambalaje

  Conferința „Tax & Law: Focus on Environment“ organizată de compania FEPRA pe 16 februarie a.c. a reunit importanți reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniul deșeurilor de ambalaje, care au analizat efectele recentelor schimbări legislative. Reglementările referitoare la colectare care au intrat în vigoare la începutul anului au creat o mare nesiguranță atât în rândul producătorilor, cât și al tuturor celor care lucrează în domeniul deșeurilor.• ecologic

  Piața națională de gestionare a deșeurilor a atins în 2018 valoarea de 200 milioane euro, sumă pe care cineva trebuie să o plătească atunci când colectarea și reciclarea nu sunt făcute. Datele Ministerului Mediului arată că doar 14% din deșeurile generate sunt reciclate, cu mult sub media europeană de aproape 50%. Cu acest nivel România este pe penultimul loc din UE.
  „Ne aflăm într-o situație în care lipsa de încredere între părțile interesate este majoră“, a declarat în cadrul conferinţei „Tax & Law: Focus on Environment“ Ionuț Georgescu, fondator și CEO al FEPRA Waste Division, care a adăugat că „există o lipsă destul de mare de transparență la deșeurile din sectorul de reciclare. Cea mai mare problemă pe care o văd este că de 15 ani încercăm aceleași soluții și avem aceleași rezultate negative. Trebuie să ne recunoaștem eșecul și să găsim soluții reale, obiective, pentru a rezolva problemele“.
  Lipsa unui dialog real între reprezentanții industriei și mediul politic este principalul factor care a dus la situația actuală. „Ar trebui să existe un dialog între toți actorii de pe piață, inclusiv autoritățile locale, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru sistemul de colectare-reciclare“, a spus Emilia Pătruți, director de resurse de mediu la Romaqua Group.
  Mihai Sofian, președintele grupului Remat Holding, a explicat că reciclatorii văd lucrurile altfel decât producătorii: „noi procesăm și reciclăm orice tip de deșeuri, cu excepția celor periculoase. Facem investiții numai din banii noștri, nu avem niciun fel de ajutor din partea statului și, sincer vă spun, nu știu unde merg banii pe care îi plătesc producătorii“. Referitor la garanția de 500.000 lei impusă colectorilor, Mihai Sofian s-a declarat dezamăgit că unii au găsit o modalitate de ocolire a plății prin scrisori de garanție de la IFN-uri prin OIREP-uri.
  Referitor la această garanție, Geanin Șerban, președintele Asociației OIREP Ambalaje, a reamintit prevederile legale. „Legea spune clar că operatorul economic care nu plătește această garanție – fie într-un cont al AFM, fie printr-o scrisoare de garanție bancară – nu are acces la SIATD. AFM decide dacă colectorul și-a îndeplinit obligația, nu OIREP-ul. Noi am semnalat Ministerului Mediului aceste probleme, inclusiv aceea că sistemul funcționează pentru că nu a fost aplicată legea. AFM trebuia să blocheze sistemul la începutul anului și să permită intrarea în SIATD pe măsură ce fiecare operator își îndeplinea obligația legală. Am ridicat problema IFN-urilor, care din punctul nostru de vedere nu îndeplinesc condiția de a emite scrisori de garanție bancară, și am solicitat AFM să vină cu precizări legate de mențiunile necesare în aceste scrisori. Nu am primit răspunsuri la solicitările noastre“, a afirmat Geanin Șerban.

  fepra 1

  Ionuț Georgescu, fondator și CEO al FEPRA, a subliniat poate cea mai importantă problemă existentă astăzi în domeniul deșeurilor, și anume lipsa generală de încredere între toți actorii din piață. „Ceea ce s-a întâmplat în 2015, când AFM a declarat pentru prima dată că în raportările privind reciclarea există suspiciuni și posibile fraude ne-a aruncat într-un vârtej din care nu am reușit încă să ieșim. Astfel că dacă ne uităm la discuțiile de acum, la ultimele declarații ale ministrului [https://www.youtube.com/watch?v=CQ4j-R87cxv4 – n.r.], cred că ne aflăm într-o situație în care lipsa de încredere între stakeholderi este una majoră. Și cred că trebuie să recunoaștem că ne suspectăm unii pe alții de unele activități sau de unele inacțiuni. Există însă din păcate și o mare lipsă de transparență în ceea ce privește managementul deșeurilor, cu toate că există și SIATD și sistemul informatic de mediu.“
  Directorul executiv al OPP REMAT, Alin Petru Teiusanu, a declarat la conferinţa „Tax & Law: Focus on Environment“ că „este păcat că încă vorbim de reglementări, în condițiile în care legislația națională trebuie să fie aliniată legislației europene. Ceea ce mi se pare profund greșit este că această legislație în loc să ne ajute, ne obligă să plătim o taxă pentru că reciclăm deșeuri“.
  Cosmin Teodoru, director general pentru deșeuri în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a spus că din punctul său de vedere „domeniul funcționează conform unui singur principiu european. Toată lumea este responsabilă, dar producătorul este principalul responsabil pentru ambalajul pus pe piață. Producătorii au rolul lor important și trebuie să înțeleagă că rolul lor se schimbă“.

  Newsletter Ecologic