Planeta este pe cale să se încălzească cu 2,7°C față de nivelul preindustrial, mult peste limita considerată acceptabilă pentru încălzirea globală. Acest lucru este inevitabil dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse cu cel puțin 45% până în 2030 pentru a atinge neutralitatea în 2050, arată un nou raport emis de Convenția-cadru a ONU privind schimbările climatice. Încălzirea cu 2,7°C va duce la creșterea nivelului mărilor, la dispariția permafrostului, la pierderea locuințelor și distrugerea mediului de viață a milioane de oameni.
Angajamentele actuale, luate de 191 de țări, sunt insuficiente. Emisiile vor crește cu 16% în 2030 față de nivelul din 2010, ceea ce va îndrepta planeta spre o încălzire cu 2,7°C peste temperatura globală înregistrată la sfârșitul anilor 1800.
„Lumea se află pe un drum catastrofal“, a spus Secretarul General al ONU, António Guterres. „Asta înseamnă încălcarea promisiunii făcute acum șase ani, de a urmări obiectivul de 1,5°C al Acordului de la Paris. Neîndeplinirea acestui obiectiv se va măsura în pierderi uriașe de vieți omenești și de mijloace de trai.“
ONU a primit 86 de planuri naționale noi de reducere a emisiilor, însă 70 de țări – între care China și India – nu au prezentat astfel de strategii, în timp ce angajamentele unor state ca Rusia, Brazilia și Mexic sunt mai slabe decât în anii precedenți.
În vederea summitului COP26 care va avea loc în curând, António Guterres a cerut statelor să se pregătească pe trei fronturi: să mențină obiectivul de 1,5°C, să respecte promisiunea celor 100 miliarde dolari pentru acțiuni climatice în țările în curs de dezvoltare și să crească finanțarea pentru adaptare la cel puțin 50% din totalul finanțărilor climatice. Experții spun că menținerea obiectivului de 1,5°C este posibilă dacă cele mai multe țări adoptă planuri de reducere drastică a emisiilor, iar Guterres consideră că statele G20 trebuie să fie liderii, întrucât emisiile lor reprezintă 80% din total.•Irina Tomşa