Criza climatică a provocat fenomene extreme care au dus la pierderea a 312.000 de vieți omenești și au afectat peste 277 milioane de persoane din America Latină și Caraibe, arată un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization, WMO) publicat pe 17 august a.c.
Studiul „Starea climei în America Latină și Caraibe în 2020“ descrie principalii factori care amenință regiunea: creșterea temperaturilor, schimbarea modelelor de precipitații, furtunile, incendiile și retragerea ghețarilor. Efectele includ penuria de apă și energie electrică, pierderi de culturi agricole, dislocări de populație, compromiterea sănătății și siguranței oamenilor, toate combinate cu problemele aduse de pandemia de COVID-19.
Pădurile din regiune reprezintă aproape 57% din pădurile primare rămase în întreaga lume și stochează estimativ 104 gigatone de carbon. Deși rămâne încă un mare rezervor de carbon al planetei, Amazonia este pe punctul de a deveni o sursă netă de emisii dacă pierderile de pădure se mențin în ritmul actual. În perioada 2000-2016 a pierdut aproape 55 milioane hectare de păduri, adică peste 91% din suprafețele distruse la nivel mondial, iar incendiile din 2020 au provocat pagube iremediabile în ecosisteme, perturbându-le funcțiile.
În America Centrală și Caraibe 2020 a fost al treilea cel mai călduros an, iar în America Latină al doilea; temperatura aerului a fost cu peste 10°C față de nivelul normal în mai multe locuri și a atins noi recorduri în apa de suprafață a Mării Caraibelor. Topirea ghețarilor s-a accelerat din 2010, odată cu creșterea temperaturilor și reducerea precipitațiilor. •Irina Tomșa