Regatul Arabiei Saudite a început o uriaşă campanie pentru creşterea suprafeţelor împădurite, în condiţiile în care jumătate din suprafaţa de aproximativ 2.240.000 kmp a ţării este deşert. Scopul acţiunii este transformarea mediului până în anul 2030 într-unul sustenabil.● Matei Dumitru
Oricine taie un copac sau o plantă în Regatul Arabiei Saudite poate fi condamnat la 10 ani închisoare şi obligat să plătească o amendă de până la 7.999.018 dolari (30.000.000 riali saudiţi), a anunţat pe 10 noiembrie a.c. procuratura ţării.
“Tăierea copacilor, a arbuştilor, a ierburilor sau plantelor, dezrădăcinarea, mişcarea, îndepărtarea scoarţei, frunzelor sau a oricărei părţi sau mutarea solului din jurul copacilor” va duce la sancţiuni severe conform legilor de mediu ale Regatului. Anunţul face parte din planul “Vision 2030” al Arabiei Saudite de a ajunge la un mediu sustenabil până la sfârşitul următorului deceniu.
Campania nu prevede numai sancţiuni aspre pentru cei care provoacă daune mediului, ci şi ample acţiuni de mărire a suprafeţelor verzi din această ţară deşertică.
În luna octombrie a.c., ministrul Mediului, Apei şi Agriculturii, Abdulrahman Al-Fadley, a anunţat pe Twitter lansarea campaniei “Să-l facem verde”, care se va desfăşura până la 30 august 2021 şi are ca obiectiv reducerea deşertificării regatului prin plantarea a nu mai puţin de 10 milioane de copaci. Ministerul va colabora îndeaproape cu Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Acoperirii Vegetale şi Combaterea Deşertificării pe tot parcursul campaniei.
Setul cuprinzător de reforme al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman lansat în 2016 vizează diversificarea economiei Arabiei Saudite şi reducerea dependenţei de veniturile din petrol, precum şi atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU în 2030.
„Vom căuta să ne protejăm mediul prin creşterea eficienţei gestionării deşeurilor, stabilind proiecte ample de reciclare, reducând toate tipurile de poluare şi luptând împotriva deşertificării“, se arată în planul “Vision 2030”. Regatul Arabiei Saudite este cel mai mare stat din Peninsula Arabă şi cea mai mare ţară arabă din Asia de Vest. Clima este uscată şi caldă şi jumătate din ţară este deşert cu temperaturi extreme, iar în unele zone există oaze. Dintre acestea, Al-Ahsa a intrat în Guinness World Records ca fiind cea mai mare oază autonomă din lume. În aşezarea străveche din sud-estul Arabiei Saudite au fost plantaţi mai mult de 2,5 milioane de palmieri alimentaţi cu apă dintr-un imens strat acvifer subteran ce permite agricultura pe tot parcursul anului.●